3 yıl önce 13 olan tescilli ürün sayımız 55’e çıktı, üretim ve satışta resmen patlama oldu.

Son yıllarda trent haline gelen coğrafi işaretin faydaları say say bitmez.

Bölgelerdeki belli bir üne sahip olmuş, kültürel miras olarak da gördüğümüz ürünlerin koruma altına alınması, sadece ürünü, üreticiyi değil, tüketiciyi de korumayı öngören coğrafi işaret, Erzurum’da da gündemden düşmez oldu..

Hakan Oral’ın Ticaret Borsası’na başkan seçilmesinden sonra büyük bir artış sağlanan Erzurum’da coğrafi işaretli ürün sayısının 55’e çıkmasının, bu alanda kentin önemini daha belirgin bir hale getirdiğinin de göstergesi oldu.

Öyle ki, daha 2021yılında sadece 13 tescilli ürünü varken bugün Erzurum’un 55 tescilli ürüne sahip olması, herşeyi anlatıyor aslında.

Peki, artık sıklıkla duyduğumuz bu coğrafi işaretin birebir şehire ve şehir ekonomisine katkısı nedir, ne kadardır?

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda Dr. Erkan Denk tarafından organize edilen Çalıştay’da en son coğrafi işarete kavuşan ürünlerimizden su böreğini temsilen Anadolu Su Böreği işletmecisi Serkan Akköse, ‘dan dan dan’ anlattı bu faydalarını!

Ticaret Borsası’nın katkıları ile sağlanan coğrafi işaret aldıktan sonra üretim ve satışta patlamalar yaşadıklarını söyleyen Akköse, ‘’Bir anda şeklimiz değişti, kargolarımızı yetiştiremez olduk, tur otobüslerinin hücumuna uğradık. Yelkene rüzgar doldu ve yelken ilerledi. Kuzey Irak dahil bugün çok kısa süre içerisinde 11 şube açacak şekilde büyüdük, geliştik. Ulusal televizyonlar, yayın organları bizden, böreğimizden bahsetti. Kadın gücü mottosuyla turizme de önemli katkılar sunuyor olduk’’ dedi.

Öğrencilerin ilgi ile dinlediği Serkan Akköse kısa sunumunda bunları anlatırken, aslında coğrafi işaretin ben bir mucize olduğunu anlıyor ve o mucizenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi, ama ayırt etmeden herkesi ayakta alkışlıyorum.

Diyeceğim odur ki, maksat hasıl olmuştur, ürünlerimiz artık daha çok tanınıyor ve resmiyet kazanıyor.

Ez cümle, coğrafi işaret candır, gerisi heyecandır.

Bu benim son kararımdır!

***

TUTTUĞUM BABA SÖZLER: Boş konuşan birini dinlemektense horoz sesi dinlemeyi tercih ederim. Hiç değilse öteceği zamanı bilir! (Bob Dylan)

DUVARIN DİLİ: Ben bi mutlu olayım, seni de yanıma aldıracağım!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.