Coğrafyamız kadar Ekonomik anlamda da güzel bir iş yaşantımız olabilseydi

Doğuda kar, batıda güneş var, içinde bulunduğumuz ayda haberleri izleyebildiğimiz kadarıyla güneyde hala denize girebiliyorlar.
 
Bundan ötesi olabilir mi ?
Olabilir!
 
Coğrafyamız kadar Ekonomik anlamda da  güzel bir iş yaşantımız olabilseydi.
 
Olabilseydi diyorum, çünkü yeni getirilen bir takım yasal düzenlemeler ki adına AB uyum yasaları düzenlemeleri deniyor. İşte bu düzenlemeler yatırımcıyı, işvereni oldukça zorlamakta, boynunu nefes alamayacak kadar sıkmaya başlamıştır.
 
Bizler hiçbir gelişmeyi ve yeni düzenlemeleri ülke genelinden ayırt edecek durumda değiliz. Ancak bulunduğumuz iş yaptığımız ortam olarak tamamen turizme dayalı bir ekonomi içerisindeyiz. Turizme üretime dayalı bir sektör olmadığından Erzurum ölçeği olarak konuşacak olursa gidişat hiçte iyi görünmemektedir.
 
Turizm sektörün içinde bulunduğu durum itibari ile oldukça zor günler yaşadığı bilinmektedir. Turizmci sektörü ayakta kalabilmek için ciddi mücadeleler içindeyken getirilen yeni yasa ve yönetmelikler, sektörün sonunu hazırlanış gibi algılanmaktadır.
 
Sadece turizm sektörü değil küçük ve orta ölçekli kobilerimiz ile birlikte hizmet sektörüde zor durumda!  
 
Bu duruma dur denilmelidir.  SGK, Vergi Mevzuatı, KDV indirimi ve bir takım teşviklerle destek olunması gerekirken, aksine daha çok yük bindirilmektedir.
 
Türkiye-nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedeflemiş durumda ve birçok küresel krize rağmen Türkiye etkilenmiyor  batı bu durumdan payını alıyor bu memnuniyet verici bir durum ama Erzurum ve Doğu Anadolu hala aynı yerinde sayıyor hiçbir ilerleme yok aksine geri gidiyor
 
Erzurum hizmet sektörü ve diğer yan sektörler, iş yaratmaz, iş üretmez ve dolayısıyla kazanç sağlayamaz duruma gelmişlerdir. Buğun Erzurum ve çevresinde bulunan birçok işletmeci çıkar yolunu buralardan gitmekte aramaktadır.
 
Turizm ve hizmet sektörü yapı itibari ile pamuk ipliğine bağlı  bölgede adeta yaşanılan deprem gerçeği doğru anlatılmamaktadır.  Bu da turizm ve hizmet sektörü ekonomisine ciddi yaralar açabilmektedir. Bu gerçeğini hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Bu durumda devletimizin yönetim organları yapısal olarak bölgemizin yapı gerçeğini siyasal ayırım yapmadan doğru ve gerçekçi bir şekilde ortaya koyabilmelidir.
 
 Erzurum’ da her sektörde yeni hamlelere ihtiyaç var