Çöp’e Hayır!

Bir büyük zat dağda ikamet eder, şehre hiç inmezmiş. Birgün şehre gelmesi gerekir. Yürüyerek gelmeyi tercih eder. Refakat edenlerden birisi “Efendim, niçin insanlardan uzak yaşarsınız” diye sorar! O da lağım yüklenmiş dereyi gösterir ve “Bak, bu güzel yiyecekler de insanoğlunun içine girmeden önce ne kadar güzeldi, şimdi kokudan yanına yaklaşılmıyor” der.

Kullandığımız o güzelim maddelerin, yediğimiz o kadar güzel yiyeceklerin kullanıldıktan sonra artık görmek istemediğimiz bir hale gelmesinin adıdır; çöp!

Çöplükler, enfeksiyon açısından oldukça yüksek risk taşırlar. Şehirlerimizde çöp bidonlarının yanlarından geçerken aldığımız kötü kokular, çöplerdeki bakterilerden kaynaklanırlar. Daha sıcak aylarda daha çok bakteri bulunur; risk daha büyüktür.

Büyük sıkıntı olan çöpleri ortadan kaldırmak, devletin müdahalesi ve sert tedbirler almadan düzelmeyeceği anlaşılmaktadır. Bazı illerin belediyelerinin çöp işini çok fazla ciddiye almadıkları görülmektir.

Çevre ve Orman il müdürlükleri aldıkları adlarından da anlaşılacağı gibi; dağlara çöp döken vatandaşları, piknik yaptıktan sonra çöpleri ortalığa atan vatandaşlar için tedbir almalıdır. Doğa yürüyüşü için, piknik için dağların zirvelerine gidip yığınla çöp görüyorsunuz, olacak iş değil.

Bir nehir kenarında hiç yürüdünüz mü veya araçla geçerken seyrettiniz mi bilmiyorum; etrafa, o güzelim çalılıklara, çimenlere, bodur ağaçlara binlerce poşetin doğanın boğazını sıkmak için sarıldığını görürsünüz. Bugün doğanın boğazını cendereden kurtarmazsanız, yarın kendimiz ve gelecek nesillerimiz de temiz nefes alamayacaktır.

Geçende bir av kanalında domuz sürek avı yapılan dağ başında çöp yığınları şamar gibi yüzümüze çarptı.

Dağları, dağlardan gelen suları kirlenmeye ve çöplere karşı koruyup, muhafaza edebilmeliyiz.

Tedbirler mutlaka alınmalıdır.

Devlet yöneticilerini atarken, çöple savaşmayı yapabilecek insanlara yönelmelidir. Çöpten rahatsız olmayan insanlara da eğitim vermelidir.

Vatandaşlara da kamu spotu ile medya aracılığı ile temiz çevre için çöp atmamak üzere eğitimler verilmelidir. Televizyon dizileri çekilirken çevreye poşet, çöp bırakmamak eğitimleri ve mesajları daha kolay verilebilir.

Dağlar, doğa, kullandığımız ve yürüdüğümüz çevre bizimdir ve aslan yattığı yerden bellidir.

Yerlere çöp ve poşet atanları uyaralım, dinlemezse şikayet edelim; bu pislik gerçekten çok kötü bir tehdit!

Eğitimli insan temiz olur, dindar insan temiz olur, vatanını milletini seven temiz olur, iyi insanlar temiz olur, gelecek nesilleri düşünen insanlar temiz olur, sağlıklı insanlar temiz olur, saygılı ve sevecen insanlar temiz olur!

Ey çöpleri sağa sola atanlar; sahi siz kimsiniz?