Dadaşın G-9 çilesi..!

1933 yılında Erzurum’da 15 otomobil ve bir kamyon vardı. Mesire alanlarına (Ilıca ve Hasan kale) halkın ilgisini artırmak için belediye iki otobüs, ardından da şehirdeki askeri birliklerin çarşıya gidiş gelişlerini sağlamak için üç otobüs aldı. Böylece şehirdeki ilk otobüs işletmesi kuruldu. Tebrizkapı’dan Tren garına 15 kuruşa yolcu taşınmaya başlandı. 1947 yılında da Elektrik, su ve otobüs (ESO) işletme müdürlüğü adını aldı.

Bugün ise Mart 2022 verilerine göre Erzurum’da 61 bin 874’ü otomobil olmak üzere 123 bin 460 adet araç var… Ülkemizin 14. nüfus itibariyle de 30. büyükşehri olan Erzurum’da toplu ulaşım filosunda 314 araç bulunuyor. Bölgenin merkez şehri olması hasebiyle günlük nüfusu yoğun ve hareketli olan Erzurum’da günlük ortalama 100 bin kişi toplu ulaşım araçlarını kullanıyor. Tüm filo, takip merkezinden anlık takip ediliyor. Elektronik kart (Kardelen kart) sistemiyle de avantajlı ulaşım imkânı sağlanıyor.

Şehirdeki otobüs hatları; kuzey için K, güney için G, doğu için D ve batı için B olarak kodlanmış. Yani Erzurum’da şehir içi ulaşım için otobüs numarası ezberlemenize gerek yok, yönleri bilmeniz yeterli… Şehirdeki en kestirme, en popüler ve yolcu yoğunluğu çok yoğun olan hat, güneydeki Yıldız kentten başlayıp, kuzeydeki Hilal kentte sona eren G9 hattı. Beşer dakika arayla bir araç hareket ediyor. Hat öyle yoğun ki, gün içerisinde ek araç takviyeleri yapılıyor. Ancak buna rağmen ulaşım tam bir çile…

G9 hattında, büyük kapasiteli otobüsler yerine küçük otobüslerin kullanılması nedeniyle, vatandaş ateş püskürüyor. Bu durum büyükşehir belediyesine puan kaybettiriyor. Oysaki sisteme eklenecek birkaç büyük otobüs şehir içindeki seyahatlere kalite ve konfor kazandıracak. Toplu taşımadaki bu soruna çözüm üretemeyen büyükşehir belediyesinin ulaşım dairesi kurmaylarını bütün G9 yolcuları duraklarda bekliyor..!

G9’la seyahati deneyin ve görün ki, vatandaş her gün ne çekiyor..!