Şüphesiz mesleklerin en kutsalı ve bir o kadar da en zoru insan yetiştirmektir velhasıl eğitimdir.!

21 Eylül’de ve yine salgının olağanüstü koşullarında başlayacak olan eğitim ve öğretim dönemi, şartlar gereği bir çok problemi de beraberinde getireceği aşikardır.!

Özellikle alanımız olması bağlamında, Milli Eğitim ve Spor Eğitimi ile ilgili bazı düşünce ve teklif önerilerimizi sunmak istiyorum.

Anayasamızda ve ilgili hükümlere bağlı çıkarılan kanun ve yönetmeliklerde şüphesiz Eğitim Birliği ve Eğitimde Fırsat eşitliği özenle altı çizilen ilkelerdir.!

Hal böyle olmasına rağmen, teoriden pratiğe yansıyan süreç maalesef farklı seyredebilmektedir.!

Devlet iyi niyetle toplumun eğitim ve öğretim ihtiyacını eğitim birliği, fırsat ve imkan eşitliği ilkeleri ve yine sosyo-ekonomik koşullarda gerçekleştirmeye ve ücretsiz eğitim ve kitap politikaları ile vatandaşına yük olmamaya çalışsa da,

Bu iymiyet ve samimiyet , asırların ihmali ve ihaneti süzgecinden geçerek günümüze kadar kronikleşerek gelen sorunların üstesinden gelmekte yetersiz kalabilmekte iymiyet ve samimiyetine rağmen ağır vebal ve sorumluluklarda yüklenebilmektedir.!

İş ve İnsan yükü en ağır bu sorumluluğun devletin yanı sıra, milletinde yüklenmesi ve söz konusu kendi evladına ve onun istiklali ve istikbaline yatırım olacağı için devletin sosyo ekonomik yüküne , millette, velilerde ortak olmalıdır.!

Belki ücretsiz eğitim ve kitap politikası herkese cazip ve adil olarak gelsede, eğitim kalitesi ve niteliği açısından bir çok problemlere de bizce sebeptir.!

Özellikle devlet okullarının nitelik ve potansiyel açısından ciddi temel ihtiyaçları olup bu eksikliklerin devlet ve veli işbirliği ve koordinasyonu ile çözülmesi ancak mümkündür.!

Belki özel okul kar marjı ve mantığı ile olmasa da, daha nitelikli, verimli bir eğitim potansiyeline, teknolojik araç, gereç, yöntem, program ve malzemeler ile ulaşılabilme gerçeği ışığında velilerin, yerel işletme ve müesseselerin, sivil toplum kuruluşlarının, öğrencisinin eğitim gördüğü okullara ve amatör spor, sanat meslek kulüplerine ekonomik katkı sağlayabilmesinin yasal engelleri kaldırılmalı ve denetlenebilir yasal nitelik kazandırılmalıdır.

Okul, sosyal ve sportif kulüp yönetimlerine, öğrencisi olan velilerin, ve söz konusu eğitim kurumunun sosyal çevresinde bulunan muhtarlıkların, belediye meclis üyelerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının gönüllü sosyal kuruluşların yönetimlere dahil edilerek, özellikle temel ihtiyaçların karşılanmasında ve eğitim ve öğretim müfredatı hususunda denetimi ve kontrolü devlette olmak kaydıyla yarı özerk bir statüye kavuşturulması,

Ve yine bu yönetim disiplinlerinin, okul aile birlikleri çerçevesinde, asgari geçim şartların üzerinde kazancı olan velilerden okul aidatı olarak bütçelere makul bir aylık toplanması eğitim hizmet ve faaliyetlerinin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunların aşılmasına, evlatlarımızın devlet okullarında daha nitelikli bir eğitim kalitesine ulaşmasını sağlayacaktır.

Belki de pandemi dönemi internet ve iletişim imkanı olmadığı için EBA eğitim sisteminden faydalanamayacak 6 milyona yakın gencimizin eğitim sorunlarına yerinden çözüm üretebilecek eğitim kurumları, veliler ve gönüllü kuruluşlar aracılığı birlikteliği ve dayanışması çözüm üretebilecektir.!

Söz konusu bu dayanışma özellikle gençlik spor bakanlığına bağlı her spor branşında hizmet ve faaliyet yürüten amatör sosyal ve sportif kulüplerimiz içinde söz konusu olup, amatör meslek, spor , sanat ve kültür kulüplerine öğrenci yollayan velilerin evlatlarının eğitim kuruluşlarına ekonomik ve yönetim katkı ve dayanışma sağlaması başarı ve niteliği fazlası ile artıracaktır.!

Diğer taraftan özellikle şahsımın da içerisinde anlam ve mana bulduğum amatör sporun en önemli sorunu sporcuların sosyal güvenlik meselesidir.

Gençlerimiz aktif spor ve kültürel faaliyetler alanlarına en dinamik ve verimli zamanlarını verip uğraşmakta ve farklı alanlara da yönelmesi söz konusu olamayabilmektedir.! Ve sporu veya sosyal ve kültürel alanlarını bıraktıktan sonra gelecek ve geçim problemleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.!

Bu sebeple devlet öncülüğünde ve koordinatörlüğünde, aynı bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi öğrencisi, sporcusu, sanat ve meslek erbabı olan velilerden, amatör meslek, sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler yapan kulüp, dernek ve vakıf yönetimlerinin yine gönüllü devlet ve özel kuruluşların ekonomik destekleri ile

Sosyal Hayat Sigorta sistemi kurulmalı örneğin lisanslı ve müsabık sporcuların sosyal sigortası devlet, veli ve spor kulüpleri tarafından karşılanması spor ve benzeri bir çok mesleki ve sosyal kulüplerde bu sisteme katkı sağlamakla mükellef kılınmalıdır.

Bütün özel ve devlet öğretim kurumları sınav sisteminde reform yapılmalı Milli Eğitimden ve yüksek öğretim kurumlarından bağımsız ;

Ölçme ve Değerlendirme Genel müdürlüğü bütün öğretim proğramlarının sınavlarını dersi veren eğitim kurumları ve dersleri veren öğretim elemanların dışında onlarında performanslarını değerlendirecek boyutları ile yapılmalıdır.!

Öğretim kurumları ve öğretim elemanlarından bağımsız yapılacak sınavlarla öğrencilerin ağırlıklı başarı ortalamaları geleceği, kariyeri belirlenmeli ve YGS, YKS, KPSS gibi sınavlar kaldırılmalıdır.

İlk öğretime dahil olan bütün öğrencilerin gelişimlerini takip edebileceğimiz 6 aylık peryodik fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal özelliklerini ölçebilecek ve bir üst öğretim programına, ilgi, istidat ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmesi sağlayacak modüler çoklu yetenek seçimi sistemi kurulmalıdır.

Merkezi sınavlarla belirlenecek olan Lise ve üniversite diploma not ortalamalarında, %10 luk başarı ortalamasına sahip öğrencilerimizi, öğretmenlik mesleğine teşvik edecek, öğretmenliğin sosyal ve ekonomik statüsü yükseltilmeli, Eğitim fakültelerine giriş başarı yüzdelik dilimleri bu oranda düşürülmelidir.

İstihdam ve yatırımda Eğitime ve sosyal, mesleki alanlara velhasıl gençlerimizi geleceğe hazırlayan toplumsal kurumlara öncelik verilmeli, Türkiye’de ki bütün eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim birliğini, fırsat ve imkan eşitliğini bütün ihtiyaçlar ve eksiklikler bağlamında süratle tamamlanmalı sürece millet, resmî ve özel bütün kurumlar dahil edilmelidir.

Eğitim sistemi odaklı öneri, düşünce ve tekliflerimiz devam edecek olup dikkate alınmasını yöneticilerimizden istirham ederiz.

Selam saygı dua…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.