Allah’ın ilk emri ‘Oku’. Dinin temel kaynağı da Kur’an. Yaradan kitabında oku, öğren ve ona göre yaşa diyor. Rum suresi 22. ayette ise, ‘’Dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da onun ayetlerindendir’’ deniliyor.

Kulun ‘Allah ile aldatılmaması’ için dinini bilmesi gerekir. Ülkemizde ilk kuran tercümesi 1925 yılında Elmalılı Hamdi Yazır’a ‘Hak dini Kuran dili’ adıyla yaptırıldı. Erzurum’da bin 346 tane Kur’an kursunda, bin 875 tane öğretici tarafından Temmuz itibariyle, Kur’an öğretimi başlıyor.

Uzun bir eğitim öğretim sezonunun ardından, Ana babalar adeta çocuklarının ellerinden dondurmalarını alarak, ‘Doğru camiye’ diyecek hafta başında. Haliyle talebeler çok da gayretli ve istekli olmayacak. Ancak ağaç yaşken eğilir sözünden hareketle, yaz kuran kurslarıyla ilk tohumların ekilmesi gerekiyor.

Eğitim ve öğretimde ödüllendirme tekniği çok başarılı bir yöntem. Bir fareye bile ödül yöntemiyle doğru davranışı öğretebiliyorsak, abartmadan verilecek küçük hediyelerle de öğrenmeyi kolaylaştırabiliriz. Öğrenci velilerine çocuklarından bahsedilmesi de ilgi ve alakayı artırır. Olumsuz öğrenciler içinde iyiden kötüye doğru giderek, yani ‘Tost yöntemi’ uygulanabilir.

Öğrencilere dini sevdirerek, görevler vererek, namazlarda cemaatin arasına serpiştirerek, okuma ve anlatma yaptırarak, derslerde aktif konumda kalmaları sağlanabilir. Herkes ilgi bekler, herkes güler yüzden hoşlanır. En azından tebessümü esirgemeden, çocuklara dinin hayatın her anında olduğu anlatılabilir.

Çocukları camiden, hocadan, dinden, imandan kaçırtan değil, hayatın kitabının kur’an olduğunu öğretmemiz gerekiyor. Ahlak kurallarının Allah’ın emirleri olduğunu, güzel ahlakın Allah’ın bizden istediği en önemli ilkeler olduğunu anlatmak gerekiyor. Sadece Arapça sureler değil, anlamlarını da çocukların anlayacağı şekilde anlatmak hocaların görevi.

İslam’ın hoş görü dini olduğunu, Allah’ın bizden zorluk değil kolaylıklar istediğini, dinde zorlama olmadığını, körü körüne değil, yeri göğü, insanı, hayvanı, dağı taşı incelememiz gerektiğini, Allah’ın dini bizler için kolaylaştırdığını çocuklara anlatmamız ve akıllarını kullanmalarını öğretmek en temel vazifemiz.

Çocuklarımıza sadece Arapça öğretirsek, dün İngiliz casusu Arabistanlı Lawrence gibi bugün Fetö gibi yarın bir başkasının kucağına düşer, çırpındıkça batarız..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adem 2024-06-28 16:03:36

Yaz tatilimiz zehir olurdu. Ne öğrendik hiç ? "Yüzünden" Kuran.
Elmalılı 'dan da aslını. Liseye gelince.

Avatar
AHMET KOŞAR 2024-06-28 13:31:55

Cevabınızı okudum yazdığınız herşeye imzamı atarım çok doğru ifadeler kullanmışsınız teşekkür ederim anlamını bilmeden okunan KURAN ın manasını bilemeyiz yazınızı destekleyen iki ayet yazacagım 1 14 ibrahim süresi 4.ayet derki ALLAHIN emirlerini ümmetine tam açıklasın diye her RESULU yalnız kendi kavminin diliyle gönderdik..der ayet İbrahim as ın dili AREMİCE MUSA as mın dili İBRANİCE ,RESULUMUZUN dili Arapça dır
2-30. RUM 22 süresi O nun delillerinden biride gökleri ve yeri yaratması,lisanlarınızın ve reklarinizin farklı olması kudretimizin delillerinden dır.bu iki ayet Kuran da dururken Kuran ı illa arapça oku demenin anlamını anlamış değilim saygılarımla selamlıyorum

Avatar
Vahit Karaca 2024-06-28 13:22:44

Dünyada 1.6 milyar Müslüman bulunmaktadır. Ancak bunların sadece 407,5 milyonu Arap olup Arapça bilmektedir. Buna göre 1. 2 milyar Müslüman Arap değil, yani Arapça bilmemektedir. Bunların 2 yüz milyonunun da Arapça öğrenmiş kimseler olarak var saysak bile en az 1 milyar Müslüman, Arapça bilmiyor demektir. O zaman bu anlayışa göre Arap olmayan 1 milyar Müslüman Arapça bilmediği için, kendi kitapları ve Allahın kelâmı olan ve de yanı başlarında duran Kurân-ı okumak için ya Arapça öğrenmeli ya da hiç okumamalı, öyle mi? Böyle bir anlayış akla uygun düşer mi? Elbette ki düşmeyeceği açıktır. Mehmet Amca, Ayşe Teyze, Fatma Teyze, sizler Arapça bilmiyorsunuz, öğrenme imkanınız da yok; o halde siz ölünceye kadar size gönderilmiş olan Kurânı, Allahın kelâmını bir defa dahi açıp okuyamazsınız mı denilecek? Yahu! Tüm dünyada gençler anlamını hiç bilmedikleri pop vs. müzikleri dinleyip melodisinden haz alıp kendilerinden geçerken, Allahın kelâmı olan Kurânın böyle bir tarafı dahi yok mu s

Avatar
Gökhan 2024-06-28 12:04:44

Kur'an'ı Türkçe'ye ilk cevirten Atatürk ama dinsiz denilip sovulende Atatürk. Sen ne anlatıyorsun.