Ve bir buçuk yıl aradan sonra yeniden ders zili çaldı…
Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, yeni dönemi Palandöken’e değerlendirdi…
İşte Erzurum’un eğitim tablosu:
152 bin 500 öğrenci
11 bin 300 öğretmen
15 bin taşımalı öğrenci
1230 okul
Bugün çok önemli bir gün... Çünkü öğrencilerimiz okullarına, öğretmenlerimiz öğrencilerine kavuşacak.
OKULLAR DAHA FAZLA KAPALI KALAMAZDI
Korona salgını nedeniyle dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki eğitim öğretime neredeyse iki yıla yakın bir süre ara verilmişti. Salgının öldürücü etkisi devam etmesine karşın devlet, aldığı olağanüstü tedbirlerle 2021-22 eğitim öğretim yılı için ders başı yapmaya yani ilkokulundan üniversitesine kadar tüm eğitim kurumlarını açmaya karar verdi. Başka da bir çare yoktu. Çünkü: Korona salgını ile yaşamayı ve hayatımızı bu küresel gerçeğe göre sürdürmeyi öğrenmek zorundayız.
ERZURUM’DA ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR MI?
Birçok şehirde olduğu gibi elbette ki Erzurum’da da öğretmen açığı var. Resmi rakamlara göre bu açık ise, bin 100… Ancak geçtiğimiz hafta çekilen kura sonucu yeni atanan binlerce öğretmenden Erzurum’un payına 714 öğretmen düştü. Böylelikle bin 100 olan öğretmen açığı ciddi oranda azalmış oldu. Uzmanlar, yeni atamadan sonra kalan öğretmen açığının şehrin eğitimini olumsuz yönde etkileyecek bir oran olmadığını belirterek, “bu, sürdürülebilir bir durumdur” dediler.
ERZURUM’DA DERSLİK SORUNU VAR MI?
Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ile görüşmemizde, en belirgin sorularımızdan birisi de buydu: Erzurum’da derslik sorunu var mı ve sınıflarda ortalama kaç öğrenci ders görecek? Salih hoca, bu soruya son derece net bir cevap verdi. Dedi ki, “Erzurum’da derslik açığı yoktur ve sınıf ortalaması da 17 öğrencidir.” Muhtemelen birileri hemen klavyenin tuşlarına vurmaya başlamıştır; bu açıklama yalan diye… Yalan ya da yanlış değil tabii ki… Lakin bazı özel durumlar ve bazı aşırı talep olan okullarda zorunlu olarak derslikler 30 civarına çıkabiliyor. Fakat bu, şehrin ortalama sonucunu değiştirmiyor.
ERZURUM TEKLİ Mİ ÇİFTLİ Mİ EĞİTİM YAPIYOR?
Bu şehrin eğitimde çıta yükseltmesinde tartışmasız ana faktörlerden biri olan Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, dün Palandöken’e konuşurken bu soruya da cevap verdi. “Erzurum” dedi. “Ülke genelinde tekli eğitim yapan ender şehirlerden biridir. Şehrimiz genelinde halen ikili eğitim yapan yalnızca altı okulumuz kalmıştır. En yakın zamanda o altı okulumuzun da tekli eğitime geçmesi için gerekli altyapıyı tamamlayacağız. Şehrimizin eğitim potansiyeli gıpta ile bakılacak bir düzeydedir.”
ERZURUM’DA KAÇ BİN ÖĞRENCİ TAŞIMALI EĞİTİM ALIYOR?
Hemen her şehirde olduğu gibi Erzurum’da da taşımalı eğitim, Milli Eğitim’in başarıyla sürdürdüğü projelerden birisi… Toplam 152 bin 500 öğrencisi bulunan Erzurum’da, taşımalı eğitim hizmetinden yararlanan öğrenci sayısı 15 bin… Bu 15 bin yavrumuzu evlerinden alıp okullarına götürün sonra da okullarından alıp evlerine bırakması için 1940 servis aracı kiralandı. Her türlü teknik donanıma ve güvenliğe sahip bu servis araçları yine Milli Eğitim uzmanları tarafından düzenli olarak denetlenecek.
ERZURUM’DA ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINA GİDEN ÖĞRENCİ SAYISI KAÇ?
Bölgemizde bulunan bazı şehirlerde, toplam öğrenci sayısı içerisinde özel eğitim kurumlarına devam eden öğrenci oranı yüzde 17 ile 22 arasında iken, bu oran Erzurum’da yalnızca beş civarında… Bu da, toplam 5 bin 5 bin 500 öğrenciye tekabül ediyor. Bu tablo karşısında şu iki soruya cevap aramalıyız: Erzurum’da devletin verdiği eğitim kalitesi çok iyi olduğu için mi özel eğitim kurumu sayısı az, yoksa şehrin ekonomik yapısının izin vermemesi sebebiyle mi sayı düşük? Sizce de üzerine araştırma yapılıp, kafa yorulması gereken bir soru değil mi?
ERZURUM’DAKİ ÖĞRETMENLERİN YÜZDE KAÇI AŞILI?
Maalesef Erzurum, aşı konusunda çok parlak bir şehir değil. Misal; henüz sarıdan maviye geçemedik. Bazı kesimler niyedir bilinmez aşıya karşı akıl almaz bir pres uyguluyor. Pekii bu durum öğretmenlerimiz arasında nasıl bir sonuç doğuruyor. Cevabı yine Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz’dan alıyoruz. Hoca, Erzurum’da aşı olan öğretmenlerin oranının yüzde seksenin üstüne çıktığını kaydetti. Denilebilir ki geri kalan yüzde yirmiye yakın kısım niye aşı olmuyor hala? Orada şöyle bir gerçek var: Şehrimizdeki öğretmenlerin yüzde 17’si dönem içerisinde Korona oldu. Dolasıyla bu illete yakalanan öğretmenlerimizin bir kısmı aşı olabilmeleri için öngörülen sürenin geçmesini bekliyor. Salih hocanın tahmini şu ki, okullar açıldıktan sonra, aşı olan öğretmen oranı yüzde doksanları geçmiş olacak.
ERZURUM’DA OKULLAR KORONA’YA KARŞI HAZIR HALE GETİRİLDİ Mİ?
Bugüne kadar Korona’ya karşı en etkili mücadele ve korunma yolları başlıca şudur: Maske mesafe, temizlik… Ve gayet tabii ki olmazsa olmaz olan aşı… Devlet de okulları uzun aradan sonra yeniden açarken tavizsiz bir biçimde önce okulları hazır hale getirmeye çalıştı. İşte bu kapsamda Erzurum’da da tüm okullara Milli Eğitim tarafından maskeden tutunuz da hijyen malzemesine kadar akla ne geliyorsa ziyadesiyle dağıtıldı. Salih hoca, kurallara harfiyen uyulması için çok sıkı denetimler yapılacağını ve taviz verenler için gerekli müeyyidelerin uygulanacağını net biçimde dile getiriyor.