DMO’nun ETSO’daki bilgilendirme toplantısına; DMO Daire Başkanı Fatih Yavaşın, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Demir, DMO Dayanıklı Malzeme Şube Müdürü Anıl Boz, DMO Erzurum İrtibat Büro Müdürü Fahrettin Akdeniz ile Erzurum’da farklı alanlarda üretim yapan firmaların yetkilileri katıldı. DMO’nun tanıtım filminin gösterimiyle başlayan toplantıda, kurumun faaliyet konuları ve alım usulleri hakkında bilgiler verildi, bölgesel ve ulusal kataloğa girme koşulları anlatıldı.
DMO İnsan Kaynakları Daire Başkanı Fatih Yavaşın, Cazibe Merkezleri Programı’yla, kapsamdaki 23 ilde yatırım ortamını canlandırarak, istihdam, üretim ve ihracatı artırmak yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve KOBİ’lerin desteklenmesinin hedeflendiğini belirterek, Devlet Malzeme Ofisi’nin de bu çabalara destek sağlamak üzere çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.
‘CAZİBE MERKEZLERİ KATALOĞU’NA GİRİŞ ŞARTLARI
DMO’nun 2016 yılında, Bursa, Van, Erzurum, Gaziantep, Kocaeli, Gebze, İzmir, Trabzon, Eskişehir, Elazığ, Mersin, Adana ve Diyarbakır’daki ticaret ve sanayi odalarıyla ortak toplantılar düzenlendiğini kaydeden Yavaşın, “Bu çalışmalarımızda, cazibe merkezleri programına dahil olan illerimizdeki üretici firmalara Ofisimizce sağlanan avantaj ve desteklerin anlatılarak bu firmaların kataloğumuza dahil edilmeleri hedeflendi” diye konuştu. Bölgesel Kalkınma Programlarının uygulanacağı 23 ilde bulunan üretici durumundaki firmalar için DMO Cazibe Merkezleri Kataloğu oluşturulmasına karar verildiğini ve başvuruda bulunmak için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmadığını kaydeden Yavaşın, Cazibe Merkezleri Kataloğu’nda yer alacak firmalara KOBİ kataloğu ile Genel Katalogda yer alacak firmalara göre getirilen avantajlarla ilgili şu bilgileri verdi;
Genel Katalog’da 2 yıl, KOBİ Kataloğu’nda 3 yıl olan sözleşme süresi Cazibe Merkezleri Kataloğu’nda ilk aşamada 1 yıl olarak uygulaması ve sonrasında ise uygulama sonuçlarına göre uzatılması planlandı.
Genel Katalog müracaatlarının Genel Müdürlüğe yapılması öngörülmüş iken KOBİ katalog müracaatları gibi Cazibe Merkezleri Kataloğu müracaatlarının da tüm ünitelerimizce kabul edilmesi sağlandı.
Genel Katalogda yurt çapında, KOBİ Kataloğunda ise firmaların bulundukları il ve çevresindeki illere satış yapabilmeleri iken Cazibe Merkezleri Kataloğu firmalarının Ülke düzeyinde veya Bölgesel Kalkınma programının uygulandığı tüm iller de veya sadece üretim yaptığı ilde satış yapabilme imkanı getirildi.
Genel Katalog için 50 Bin TL., KOBİ Kataloğu için 25 Bin TL. olan teminat tutarları Cazibe Merkezleri Kataloğu için 5 Bin TL. olarak belirlendi.
Genel Katalog uygulamasında yıllık cirolar üzerinden firmalardan yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 4 arasında alınan risturn bedellerinin Cazibe Merkezleri Kataloğu firmalarından alınmayacak.
DMO yetkilileri toplantının sonunda, ETSO üyelerinin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.
DMO yetkilileri ayrıca, ETSO’daki programları kapsamında Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı da ziyaret ederek kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiler.
Editör