Erzurum Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, Atatürk Üniversitesi (AÜ) ile 5 yıl önce imzaladıkları protokol gereğince kurulması planlanan ‘Apiterapi Merkezi’nin hizmete açılmasını beklediklerini söyledi. Merkezin açılması haline Erzurum balı, kanser ve Multiple Skleroz (MS) hastalarının tedavisinde kullanılacak.
Erzurum’un bitki örtüsü, coğrafya ve iklim bakımından arıcılık merkezlerinden birisi olduğunu belirten Taner Bayır, söz konusu potansiyelin bilimsel olarak değerlendirilemediğini anlattı. Bayır, Arıcılar Birliği olarak 2015 yılında Romanya’dan arı ürünleriyle ilgili 2 uzman getirterek, üniversitede bilim adamlarına sunum yaptıklarını belirtti. Başkan Bayır, birlik olarak amaçlarının bal, polen, propolis, arı ekmeği, arı sütü gibi ürünlerle AÜ Araştırma Hastanesi bünyesinde, ‘Tamamlayıcı Tıbbı Uygulama Merkezi’ aracılığıyla kanser ve Multiple Skleroz (MS) hastalarına hizmet olduğuna dikkat çekti.
Taner Bayır, “Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle apiterapi merkezi kurmak için gerekli çalışmaları başlattık. Protokolleri yaptık. Ancak ‘Tamamlayıcı tıbbı uygulama merkezi’ yani apiterapi merkezi hizmete açılamadı. Bölge, şehir ve ülke sağlığına hizmet edecek olan birim çok önemli bir işlev görecek. Umudumuz bu merkezin en kısa sürede hizmete açılması. Çünkü kanser ve MS hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavi edilmesinde arı ürünleri kaynaklı geleneksel tıbbı uygulamaların önemli yeri bulunmakta. Bu merkez ülkemizde ilk kez Erzurum’da açılacak” dedi.
BAL TÜKETİMİNDE TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDAYIZ
Arıcılar Birliği Başkanı Bayır, çiçek balı üretiminde Türkiye’nin Çin’den sonra dünya ikincisi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin önemli bal üretim merkezlerinden Erzurum’da kişi başına düşen çiçek balının ülke ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Bayır, “Çiçek balı üretiminde Dünya ikincisiyiz. Üzülerek belirtmem gerekiyor ki bal tüketiminde ülke ortalamasının altındayız. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde kişi başına bal tüketimi bir kilo 400 gram iken bu oran Erzurum’da maalesef 800 gram. Bu oran ülke ortalamasının altında. Sofra ve yemek kültürümüzde olmasına rağmen balı yeterince beslenmemizde değerlendiremiyoruz.” diye konuştu.
BAL ÜRETİMİNDE GÜNEY İLÇELERİ DAHA BİLİNÇLİ
Erzurum il genelinde bin 200 sertifikalı arıcının bulunduğuna vurgu yapan Taner Bayır, söz konusu arıcıların geçen yıl bin 400 ton çiçek balı ürettiğini dile getirdi. Çat, Tekman, Hınıs, Karayazı ve Köprüköy’deki arıcıların, kuzey ilçelerindeki arıcılardan teknik olarak iyi olduğuna işaret eden Bayır, “Güney ilçelerinde teknik olarak bal üretiliyor. Bu da kovan verimine olumlu yansıyor. Güney ilçelerinde geçen yıl ortalama 30 kilogram verim alınırken, aynı dönemde geleneksel üretim yapılan Tortum, Aşkale, İspir gibi ilçelerde kovan başına verimlilik 10 kilograma düştü. “
Editör