Başkan Fırat, Türkiye’de ki 2 milyon esnafın sicilinin tutulduğu projenin ayrıntılı mikro -makroekonomi sorgulamalar ve raporlarla Türkiye’nin geleceğine ışık tutacağını söyledi.
Esnafın en büyük sorunlarından birinin plansız işyeri açmak olduğunu belirten ESOB Başkanı Rasim Fırat, ESBİS’in hayata geçmesiyle esnafın daha verimli yatırımlar yapacağını ve daha az işyeri kapanacağını dile getirdi. Proje sayesinde yeni iş yeri açacak olan kişi veya kişilerin bir takım verileri önceden temin edebileceğini ve buna göre hareket edeceğini kaydeden Başkan Fırat, mobil uygulamalarla da esnafın müşteriye, müşterinin de esnafa ulaşmasının daha da kolaylaşacağını kaydetti. ESBİS bünyesinde kurulacak olan ‘Coğrafi Bilgi Sistemi’nin mobil uygulama ile destekleneceğini anlatan Başkan Rasim Fırat, bu sayede esnafın yerinin harita üzerinde tek tek belirleneceğini ifade etti.
BİLGİLERE ÇOK KOLAY ULAŞILACAK
Yeni sistem hayata geçtiğinde, işyeri açılışlarında esnafın çok önemli bilgilere ulaşacağının altını çizen Başkan Fırat, “Esnaf gerekli başvuruyu yaptığında, o caddede ve bölgede aynı meslek kolundan kaç işyeri var, bölgenin nüfusu ne kadar, kaç işyeri açılıp kapandı gibi bilgilere ulaşacak. Dolayısıyla iki tane bakkalın olduğu yerde üçüncüsü açılmak istendiğinde sonuçlarının neler olabileceğini esnafımıza anlatacağız. Böylelikle bu işyerini açtığında kendisini de komşusunu da nasıl risklerin beklediğini görmüş olacak” diye konuştu.
ESBİS 2 milyon esnafın sicilinin tutulduğu, bilgilerin doğruluğu ve güncelliğini güvence altına alan bir sistem, ayrıntılı mikro ve makroekonomi sorgulamalar ve raporlarla Türkiye’nin geleceğine ışık tutan bir proje olduğunu ifade eden Fırat, "Esnaf ve sanatkârlar ile meslek kuruluşlarına ilişkin bilgilerin elektronik olarak tutulduğu bir bilgi sistemidir. Bu sistemde, esnaf ve sanatkarlar ile esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının iş ve işlemleri, elektronik ortamda 2005 yılından beri online olarak gerçekleştirilmektedir. Günün teknolojik yeniliklerini içerecek şekilde güncellenen ESBİS’te; Daha hızlı ve kolay kullanım, Daha esnek raporlama, Verilerin doğruluğunun sağlaması, Kurumlar arası veri alış – verişi ve entegrasyon sağlanması, E-devlet kapısı üzerinden güvenli giriş ve üyelik bilgilerine erişim imkânı sunulması, Bürokratik işlemlerin azaltılması ESBİS’in bir diğer hedefidir. Bu amaçla yenilenen ESBİS sayesinde, ilgili tüm resmi kurum ve kuruluşlarla anlık veri paylaşımı yapılabilmektedir. ESBİS, Maliye Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık idaresi ve Bankalar ile bilgi alışverişi yapabilmekte olup SGK, KOSGEB, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler ile entegre olarak çalışmayı hedeflemektedir. ESBİS, esnaf ve sanatkârlara yönelik olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulacak yeni destek sistemine faydalı bilgiler üreterek katkı sağlayacaktır. Böylece kısa, orta ve uzun vadede esnaf ve sanatkârlara ilişkin değişim ve dönüşüm süreci, etkin bir şekilde yönetilecektir.
2023 vizyonunda, şeffaf ve izlenebilir kurum ve kuruluşlara sahip bir ülke olmayı hedefleyecek olan ESBİS, esnaf ve sanatkarlarımızın bağlı oldukları meslek kuruluşlarıyla yürüttükleri tüm işlemleri kayıt altına alacak e-devlet kapısı üzerinden, bu bilgilere her an her yerden kolaylıkla erişmelerinin önünü açmaktadır. ESBİS, ülkenin yaş ortalaması 28’lerdeyken esnafın yaş ortalamasının niye 45 olduğunun, en çok kapatılan meslek grubu ile en çok açılan meslek grubunun niye hep aynı olduğunun cevabını bulmak için bir fırsattır. ESBİS, tek varlığı emeklilik ikramiyesini, hiçbir getirisi olmayan bir bakkal dükkânına yatırıp, kısa sürede iflas ederek hüsrana uğrayacak olan girişimciyi uyarabilmek için bir dayanak noktasıdır" şeklinde konuştu. Editör