Japon iş adamları ve firmaları adına bölgeyi tanımak amacıyla Erzurum’u ziyaret eden Jetro yöneticisi Yasuyuki Murahashi, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Erzurum Valiliği’ni ziyaretinin ardından ETSO’ya geldi.
KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, KUDAKA Erzurum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz ve KUDAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Fatih Yılmaz’ın da eşlik ettiği ziyarette, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’le görüşen Murahashi, amaçlarının Erzurum’u bütün yönleriyle tanıyıp, potansiyeli hakkında bilgi edinmek ve bu bilgileri Japon firmalarla paylaşmak olduğunu söyledi. Bin 800 Japon vatandaşının yaşadığını Türkiye’de, büyük çoğunluğu İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’dekilerle birlikte 200 Japon firmasının bulunduğunu kaydeden Murahashi, Türk firmalarla işbirliklerini geliştirmenin çabası içerisinde olduklarının altını çizdi. Erzurum’daki potansiyel sektörler ve yatırım alanlarıyla ilgili Başkan Yücelik’ten bilgi alan Yasuyuki Murahashi, Japon firmaların Erzurum’daki firmalarla birlikte İran başta olmak üzere çevre ülkelerin pazarlarına ulaşma düşüncesinde olduklarını vurguladı.
Erzurum’daki ziyaretlerinde çok şey öğrendiğini ve geleceğe yönelik umutlu olduğunu anlatan Murahashi ayrıca, edindikleri izlenimleri aktaracağı firmalarla birlikte ileride Erzurum’a ikinci bir gezi ve inceleme programı düzenleyebileceklerini söyledi.
Türk ve Japon halklarının kültürel zenginliklerinin birbirine benzediğini ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaretin daha üst seviyelere ulaşmasından ve özellikle de Erzurum’daki firmaların Japon firmalarla işbirliğine girmesinden mutlu olacağını belirten Başkan Yücelik, ETSO’nun bu işbirliğine zemin hazırlamak için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.
Erzurum’da başta enerji olmak üzere, tarım ve hayvancılık, inşaat, perakendecilik ve turizm sektörleri gibi birçok potansiyel sektör olduğuna dikkati çeken Başkan Yücelik, bulunduğu coğrafya itibariyle merkez konumunda yer alan Erzurum’dan kolay ulaşım imkanlarıyla Türk Cumhuriyetleri, İran ve Irak başta olmak üzere çok sayıda ülkenin pazarına rahatlıkla erişilebileceğini söyledi. Yatırım yapma düşüncesiyle Erzurum’a gelecek Japon firmaların devlet desteklerinden de yararlanabileceğine değinen Başkan Yücelik, serbest piyasa ekonomisini benimseyen Türkiye’de yabancı yatırımcıların daha rahat yatırım yapabildiğine işaret etti.
Jetro’nun, Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yöneticisi Yasuyuki Murahashi ETSO’daki ziyaretinde Meclis Başkanı Saim Özakalın’la da görüştü. Özakalın’a da ziyaretinin amacıyla ilgili bilgi veren Murahashi işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacağını bildirdi. Japon firmaların Erzurum’a ilgi duymasının her iki ülke yatırımcıları için heyecan verici olduğunu ifade eden Özakalın, Erzurum’da ihracat yapabilme kapasitesine sahip çok sayıda firma bulunduğunu belirterek, ulaşım ve ticaret anlamında önemli bir kavşak noktasında bulunan Erzurum’un Japon firmalar tarafından değerlendirilmesinin doğru olacağını söyledi.
Japonya’nın, ileri teknoloji ürünleri üretip bunu dünyaya pazarladığını ancak hak ettiği dış pazara ulaşamadığını düşündüğünü anlatan Özakalın, Japon dış ticaret teşkilatının bölgeye yönelik çalışmalarının bu anlamda olumlu bir başlangıç olacağına işaret etti.
ETSO Meclis Başkanı Özakalın ziyaretin sonunda, Jetro Yöneticisi Murahashi’ye Erzurum’a özgü Oltu taşı tespih, Jetro Dış Ticaret Uzmanı Emine Göncü’ye de Oltu taşı broş hediye etti.
Editör