AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, taşeron işçilerin sorunlarına ciddi anlamda neşter vuracak, kıdem tazminatı, çalışma koşulları ve örgütlenme hakkıyla ilgili önemli kazanımlar getirecek çalışmanın tamamlandığını ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda CHP, tareşon işçilerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak getirdi.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, kamuda taşeron işçiliğe imkan olduğunu, ancak AK Parti'nin bunu genel uygulama haline getirdiğini ifade etti.
AK Parti iktidarında çalışanları köleleştirme, antisendikal yapı oluşturma ve ücretleri bastırma arzusunun tam olarak gerçekleşmeye başladığını savunan Çetin, "Taşeron sistemi, örgütlü yapıları tehdit ettiği için sizin gibi yaptığından korkan siyasal iktidarların işine geliyor" dedi.
TAŞERON İŞÇİYLE İLGİLİ DÜZENLEMEDE SON GELİNDİ
İktidarın taşeronların haklarına göz atmasını isteyen Çetin, "Havuzunuza para akıtan patronların, ortaçağ koşullarında işçi çalıştırarak zenginleşen işverenlerin isteklerine boyun eğeceğinize, iktidar oluşunuzun felsefesini açıklarken 'emeğin hakkı, alınteri kurumadan verilecek' demiştiniz..." diye konuştu.
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de taşeron uygulamasının istisna olarak başladığını ve 2002'de 350 bin olan taşeron işçi sayısını bugün 1 milyon 700 bine ulaştığını belirtti.
Taşeronlaşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk imzaladığı yasa olduğunu ifade eden Önder, "Taşeronluk sizler için kar kapısı, emekçiler için şer kapısına döndü. Bu uygulama iş cinayetlerinin üzerine örtülmüş faşizan örtüdür" dedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise taşeronlaşmadaki yaygınlaşmayla güvenceli istihdamın yok edildiğini dile getirdi.
Taşeron işçilerin seslerini çıkaramadığını, maaşlarını düzenli alamadığını anlatan Kalaycı, "Bu insan ticareti, köle sistemi değil mi? Taşeron işçiler kölelikten bıktı. Yıllarca çalışmalarına rağmen maaşları asgari ücret düzeyinde" diye konuştu.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise muhalefet partilerinin belediyelerinde de taşeron uygulaması olduğunu söyledi.
Emeğin kutsal olduğuna ve korunması gerektiğine inanan siyasi kadro olduklarını belirten Kaçar, "Taşeron işçilerle ilgili Çalışma Bakanlığı bünyesinde ilgili sosyal taraflarla yürütülen çalışma tamamlanmış durumda. Taşeronların sorunlarına ciddi anlamda neşter vuracak, gerek kıdem tazminatı gerek çalışma koşulları gerek örgütlenme hakkıyla ilgili önemli kazanımlar getirecek çalışma tamamlandı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" dedi.
Kaçar, düzenlemenin en kısa sürede Meclis'e geleceğine ve yüzbinlerce çalışanın mağduriyetinin son bulacağına dair inancını dile getirdi.
Editör
Son Güncelleme: 14.02.2014 23:16