Elektrik Kesintilerinin Yol Açtığı Ekonomik Fiyasko

Kendimi bildim bileli Erzurum'a yatırım yapılmıyor diye yakınılır. Son yıllarda Erzurum birçok alanda önemli ataklar gerçekleştiriyor. Özel sektör de özellikle üretim noktasındaki yatırımları ile geçmişteki karamsar tabloyu yok etme çabasında. Ancak bu yatırımcıların ne kadar yanındayız? Destekliyor muyuz? Yoksa köstek mi oluyoruz?
Çok basit bir sebepten dolayı yatırımcı mağdur olabiliyor, iflasa sürükleniyor, sorumlular ise sadece bakıp seyrediyor. Anlattıklarıma yaşanan en çarpıcı örneği vereyim. Yurtdışında inşaat sektörü, Türkiye'de turizm sektöründe başarılı işlere imza atan Atilla Nargilecioğlu'nun tek hayali memleketi olan Erzurum'a da yatırım yapmaktı. Nargilecioğlu bunların hepsini başardı. Geçtiğimiz yıl 16 milyon Tl lik yatırımla su sektöründeki aktörlerin arasına girdi. Bu yılın şubat ayında üretime başladı. Fırat Nehri'nin başlangıç pınarı olan Dumlubaba suyunu 'Kartanesi ' markasıyla dünya pazarına kattı. İlk ihracatını Kuveyt'e gerçekleştirdi. Rota, tüm Ortadoğu ve Avrupa olarak planlanmıştı. Ancak gelin görün ki, evdeki hesap çarşıya uymadı. Çünkü sudan sebepler hesapları şaşırttı. Günde 3 vardiya çalışarak üretim yapan fabrika, sık sık elektrik kesintilerinin azizliğine uğradı. O bölgeye yeni trafo takılmasına rağmen haftanın 5 günü 13 defaya varan elektrik kesintiyle iş çığırından çıktı.
Bu yıl vergi rekortmenleri sıralamasında ilk 10'a giren Aras Elektrik, bu mağduriyeti çözemedi. Sürekli kesilen elektrik, makinalarda arızaya yol açtı. Yurtdışı menşeli makinelerin onarımı için yine yurtdışından uzmanları geldi. Ancak sürekli arıza yapan makinelerin onarımı büyük maliyet gerektiriyordu.
Anlayacağınız çok basit bir sebepten dolayı yatırımcı mağdur oldu. 70 kişinin istihdam ettiği fabrikada istihdam sayısı 15'e düştü. Kuveyt'e olan ihracat durduruldu. Üretimi alabora olan 'Kartanesi' suyunun sahibi Atilla Nargilecioğlu, Erzurum'da yetkili-ilgili çalmadık kapı bırakmadı. Çözüm noktasında sonuç alamayında tek çare olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı. Nargilecioğlu, mektubunda yaşadığı kaosu dillendirerek çözüm için yardım istedi.
İnanıyorum ki; dünyanın ekonomide ilk 10 sıralaması ile ihracatında 500 milyar dolar olarak 2023 'e hedef gösterip, hele hele son çıkarılan teşvikle de yatırımcının önünün açılmasına imkan tanıyan düşünce, sorunu çözecektir. Ama, Erzurum bu vizyonun neresinde. Bana göre esas sorun da bu.
Nargilecioğlu'nunki çözümlenmeyecek bir sorun değildi. Buradaki yetkili mi bu mağduriyetinin ciddiyetini algılayamadı yoksa 'aman sende' cilik oyunumu oynanıyor. Görünen o ki, hantal bürokratik yapının radikal bir şekilde çağdaşlaşması gerekiyor. Unutmayalım ki, dertlerimizin, sıkıntılarımızın tek bir çıkış yolu var; Üretmek, üretmek ve daha çok üretmek. Mevcut bürokrasinin Erzurum geleceğe taşıyamadığını görüyoruz. Eksikliklerimizi ve yanlışlıklarımızı birbirimizin üzerine atmak değil, suçu sahiplenme erdemine sahip olmalıyız. Lütfen sorumluluklarınızı üstlenin beyler!