Solingen ustayı tanır mısınız? Haçlı seferlerine katılan ve Müslümanlardan çeliğe nasıl su verildiğini öğrenen Alman usta, köyünde bir demirci dükkânı açar. O köy bugün Almanya'nın en büyük sanayi kenti Solingen’dir.

Allah, Nahl suresi 12 ayette buyuruyor ki; ‘’Güneş ve ayı hizmetinize verdi. Aklını kullanan bir toplum için nice dersler vardır’’. Önümüzdeki on yılda, güneş dünyanın en büyük enerji kaynağı olacak diyor uluslararası enerji ajansı. Evlerde, işyerlerinde, tarımda, sulamada, afet hallerinde ve ulaşımda güneş enerjisi kullanılabiliyor.

Erzurum, yüksek rakımından dolayı güneş ışınlarını en dik ve etkili şekilde, (Yıllık bin 700 saat ve günlük 8 saat) alıyor. Detayları (Güneş topla cebin için) başlıklı yazımda aktarmıştım. Erzurum’da sürekli güneşe yatırım yapılıyor. 27 megavat santral var. 20 daha yapılıyor. Diyorum ki, kafamızı Solingen usta gibi çalıştırsak mı..?

Erzurum’u ızgara şeklinde raylarla döşesek, sonra da güneş enerjisiyle çalışan tramvaylar yapıp, akaryakıta vereceğimiz parayı, tarıma hayvancılığa harcasak hoş olmaz mı? Sahi, biz 129 günde, sacları eğip, demirleri bükerek, çekiçle penseyle ‘Devrim’ otomobili yapmamış mıydık?

Kaldı ki, yeni bir şey icat etmeyeceğiz. Otobüs şeklinde vagonlar yapacağız. Bizim Erzurum teknik ve Atatürk üniversitesi mühendislik fakülteleri bu tramvayı gözleri kapalı yaparlar. Üstüne paneller yerleştirip yola çıkacağız. Keşke bir deneseydik..! Benimkisi hayal işte.

Durun hele. Avustralya'nın Melbourne şehrinde tüm tramvay ağı güneş enerjisiyle çalışıyormuş. 750 bin araç trafikten çekilmiş..! Bizde ise, yakıta zam otobüse devam..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih Fatih07 2024-08-11 17:23:03

Memlekette sadece ve sadece kendi cebini düşünen belediye başkanları olduğu sürece ve bana değmeyen yılan bin yıl yaşasın diyen bir halktan bir halt olmaz vatandaşın yapması gereken tek birşey var o da seçim zamanı seçilecek adayların ERZURUMLU olmamasıdır yani seçilecek kişi erzurumlu olmayan bir aday seçilmesidir plakam 07 antalya lakin erzurumluyum.

Avatar
Fatih Fatih07 2024-08-11 17:16:54

Bu memlekette sadece ve sadece kendi cebini düşünen belediye başkanları olduğu sürece ve bana değmeyen yılan bin yıl yaşasın diyen bir halktan bir halt olmaz vatandaşın yapması gereken tek birşey var o da seçim zamanı seçilecek adayların ERZURUMLU olmamasıdır,yani erzurumlu olmayan bir aday seçilmesidir. Plakam 07 antalya lakin erzurumluyum.

Avatar
Yıldız 2024-06-12 14:59:01

Yapalım artık lütfen. Otobüslerde canımız çıkıyor. Bu güzelim şehre bunu çok görmeyin

Avatar
Aytekin Kemik 2024-06-11 23:28:17

Yorumları okıyunca içimizi karamsarlık kaplıyor .. Çok geç kaldık ama şehire mutlaka yapılması gerekiyor . En az hızlı tren kadar , uçak seferlerinin artırılması kadar elzemdir ..

Avatar
Serbestçe 2024-06-10 07:36:41

Böyle fikirler geliştirmeli.Ancak bunu yapacak siyasi kadrolar maalesef Erzurumdan çıkmaz. İnsanı 3 Y olduğu sürece

Avatar
Yasar sener 2024-06-09 19:22:00

Çok doğru bidogru gerçek yazıyı yazan kardeşimize vokresekur ederim çok doğru bı yatırım dir dev ley millet olarak deslemek gerek teşekürler

Avatar
Suat Çolak 2024-06-07 22:42:13

Erzurum da ulaşım sorunumu var ki şehrin bir ucundan diğer ucuna arabayla 15 bilemedin 20 dakika. Tramvay tabi ki olsun yaşam kalitesi artar, şehrin kalitesi artar. Ama bizim şehrimizin öncelikli başka yatırımlara ihtiyacı yok mu? Tramvaya,metroya ciddi bütçeler gerek. İşsizliği ortadan kaldırmak için fabrikalar, tarım ve hayvancılığı canlandırmak için üretim yatırımları gerek. Şehrin ulaşımdansa çok daha öncekileri var diye düşünüyorum selamlar...

Avatar
Muharrem Arıcı 2024-06-07 22:37:54

Şimdi yanlış hatırlamıyorsam çık önemli bir başkan adayının bir zamanlar seçim broşüründe Hilalkent Dadaşkent Tramvay projesi vardı ama hangi seneydi ve o siyasetçi kimdi işte tam hatırlamıyorum . Tabi ki çok faydalı olurdu