Erzurum'un kışı zorludur balam,
buz tutar yiğitlerin bıyığı.
Erzurum'da kaskatı, dimdik ölür adam, kabullenmez yılgınlığı...
(Açılış Töreninde Yılmaz Erdoğan'nın seslendirdiği mısralar...)
2007 yılında soğuk bir kış günü, Palandöken dağında canlı yayınla bizim heyecanımızı gören olimpiyat komitesi o gün olimpiyatları Erzurum’a verdi ve o günden bu yana Erzurum’da inanılmaz şeyler oldu. Sonunda büyük gün geldi “Anadolu’ nun zirvesinde” buluştuk. Universiade Erzurum-2011 görkemli ve rüya gibi bir açılış töreniyle başladı. Anadolu Ateşi tek kelimeyle muhteşemdi. 81 ülkede canlı yayınlandı. Işık showları, danslar, müzikler, kartalın uçurulması, semazenin uçurulması, Kafkas barı, horon, tüm dansçıların kadınlı erkekli Erzurum birinci barını oynaması, 83 lük dedenin at sırtında olimpiyat ateşini yakması yıllar sonra dahi hatırlanacak. ‘Doğuya Açılan Kapı’ tüm Türkiye’yi ve dünyayı büyüledi. Tebrikler Mustafa Erdoğan…
O gün her şey o kadar muhteşemdi ki kimse Cumhurbaşkanı Gül’ün açılış konuşmasında kırdığı potu bile görmedi. 1986 dünya kupasından beri her dünya kupası, Avrupa şampiyonası ve olimpiyatları TRT’den canlı izledim. Bu kadar büyük organizasyonlar dahil, böyle görkemli bir açılış olmadı. Böyle yaratıcı bir görsel show yapılmadı. Stattan canlı izledim ama tekrarını defalarca izledim. Olağanüstüydü...Bunun için herkes, özellikle vatandaşlar bu olimpiyatları sahiplendi. Herkes taşın altına elini soktu. Herkes seferber oldu ve en başından Erzurum, topyekün bu olimpiyata hazırlandı. Artık Erzurum, kış sporlarında adını duyurmuş şehirlerle birlikte hep anılacak. Kış Turizminin Türkiye’deki merkezi olacak. Erzurum bu gururu, bu onuru, bu yatırımı sonuna kadar hak ediyor. Organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyorum.
Erzurum Teknik Üniversitesi
Hükümetin son yıllardaki üniversite politikası ile bir çok ilde yeni üniversiteler açıldı. Bununla birlikte yeni mezunlar, yeni işsizler, yeni KPSS mağdurları ve yeni bir nesil yetişti. Bu şekilde üniversite imajının da içi yavaş yavaş boşalmaya başladı. Her gün hayata dair kaybettiğimiz bir şeyler var. Üniversite öğrencisi ve mezun imajı da gün geçtikte değişiyor. Artık sınavsız Üniversiteye girebiliyor gençlerimiz. Oysa amaç üniversite sayısını ve mezun sayısını artırırken diğer taraftan iş istihdamı sağlamak olmalı. Üniversite açmak sadece asistan, doçent vb. kadrolar için istihdam yaratmaktan başka bir şey değil.
Erzurum’da kurulan 2. Üniversite olan ‘Erzurum Teknik Üniversitesi’ için çalışmalar devam ediyor. ETÜ, Erzurum için heyecanlı bekleyişlerden birisi. Yeni insanların gelmesi, şehrin kalkınması adına önemli bir yatırım. Doğuda bir teknik üniversitesinin mutlaka olması gerekiyordu. Ancak doğudaki sorun teknik üniversite açmakla çözülecek bir sorun değil. Bu bölgeye yetişmiş, teknik eleman sağlanması, yatırımın azlığı, yeterli teknik eleman sayısının olmaması ve bu gibi sorunların masaya yatırılması gerekiyor. Çünkü, bu bölgede önemli bir hammadde ve pazar potansiyeli mevcut. Bunun mutlaka değerlendirilmesi lazım.