İnsanlığın ufkunu açan, çağlar boyunca kurtuluşunun rehberleri kitaplar,
Milletlerin, devletlerin ve toplumların tek değişmeyen gerçeği kitaplar,
İyinin, güzelin, çirkinin vahşetin izlerini gelecek kuşaklara aktaran kitaplar,
Bu hafta Kütüphaneler haftasıydı. Hiç şüphesiz konu önemliydi. Birey olarak bizler, toplum olarak milletimiz ve genel olarak insanlık için vaz geçilmeyen değerlerdi kitaplar, kütüphaneler.
Devletler milli kütüphaneleri ile öğünmektedir. Milyonları bulan kitaplar o ülkenin zenginliği, gücünü gösteriyordu. Yayınlar ne kadar çok ise gelişmişlikte o kadardı.
4 Nisan 2014 tarihinde kitap ve okurlarını buluşturdu Erzurum.
Tarihinde ilk kez oluyordu böyle bir organizasyon. Hem de kısa sürede. Yüzlerce yayınevi, binlerce kitap ve on binlerce kitap sever buluştu.
Lala Paşa Cami tarafındaki giriş kapısından içeri girdiğimde müthiş bir insan seli ile karşılaştım.
Yayın evleri, kitapçılar ve kitaplar müşterilerini beklemiyor, adeta onların aldıkları kitaplara yetişmek için çaba sarf ediyorlardı. Özellikle üniversite öğrencileri, ortaokul ve lise öğrencileri ilgi ve meraklarına göre stantları çevrelemiş kitap alıyorlardı.
İstanbul'dan, Ankara'dan ve diğer yerlerden gelmiş yayıncılar mutluydular. Sorduğumda memnuniyetlerini ifade etmenin ötesinde gözleri ışıldıyordu.
Evet ilke kez bir ciddi kitap fuarı açılıyordu. Hiç şüphesiz bunda Sayın Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak'ın vizyonu ve tecrübesi vardı. Sonrada emeği geçen herkes vardı.
Bursa'dan şehrimize gelmiş bir kitap dostuyla karşılaştım, durumu sorunca sevinçle memnuniyetini belirtti. Yer darlığına rağmen katıldığım bir çok kitap fuarından iyi dedi.
Erzurum'un ilçelerinde gelmiş tanıdıklara rastladım. Nasıl kitap alıyor musunuz diye sorduğumda bu da sorulur mu hocam . Harika bir iş olmuş. Hem ucuz hemde çok çeşitli kitaplar ayağımıza gelmiş daha ne diyelim!
Bazen kitaplara bakıp bazen de tanıdığımız dostlar ile ayak üstü konuşuyoruz. Fuarın açılmasında duydukları sevinci ifade ederken sebep olanlara teşekkür etmekte idiler.
İşte Türk Tarih Kurumu reyonu. İnsanlar etrafını çevirmiş kitap seçiyorlar. Anlaşılan getirilen kitaplar yetmeyecek, yenisini getirtecekler.
Burası da Türk Dil Kurumu reyonu. Kitaplar kapış kapış gidiyor. Çalışanlar kitap yetiştirme derdinde.
İşte kaynak yayınları, onlarda yerlerini almış meraklı okurlarını bekliyorlar.
Az ötede Dergah yayınları. Muammer Hoca olanca sessizliğiyle gelen müşterilerine kitap satıyor,o güler yüzlü tavrıyla okurlarına yardımcı oluyor.
Erzurum'dan; Kit-Mar, Kültür Eğitim Vakfı, Birlik Sahaf, Semerkant, Salkım Söğüt kitap evleri yerlerini almış müşterileriyle hem hal oluyorlar.
Evet güzel bir kaç saat geçirdiğim fuarı yarın dostlarla beraber gezip kitap almaya devam edeceğiz.
İyiki değerli valim bu güzel işe sebep oldunuz.
Sağ olun değerli Valim Dr. Ahmet Altıparmak. Teşekkürler.