Erzurum Muallim Mekteb-i Müdürü Cemal Gültekin

1893 yılında Erzurum'da doğdu. Aşağı Mumcu Mahalleli Duyunu Umumiye Tuzla Kolcusu Şükrü Ağanın oğlu Rüştü Paşanın yeğenidir. Erzurum Numune-i Terakki Mektebini okuduktan sonra 1911 yılında Erzurum Mülki İdadisini Aliyyül-ala derecesiyle  1915 yılında da Dar’ul muallim mektebinin Edebiyat bölümünden Aliyyül – ala derecesiyle mezun olmuş ve Adana muallim mektebine öğretmen olarak atanmıştır. Adana'da çalıştıktan sonra  Sivas Muallim Mektebine atanan Cemal Bey burada "Dilek" adlı mecmuayı çıkarırken, aynı zamanda müdür yardımcılığını yapmaktaydı.
1923 yılında memleketi olan Erzurum'a atanan Cemal Bey  "Erzurum Muallim Mektebinde" çalışırken yıl sonunda şehrin ileri gelenleri önünde yapılan imtihanda, ismi "Adnan" olan öğrencinin notuna yapılan itiraz  sonucu kurulan  komisyon öğrencinin aleyhinde değerlendirme yapınca   öğrencilerin boykotu başladı. Okul müdürü "Sabri Bey"  bunun üzerine öğrencilerin cezalandırılmasını ve elebaşlıların sürülmesini sağlamış  ancak boykot bir türlü sonuçlanmamış, Ankara devreye girmiş yeniden yapılan soruşturma sonucu öğrencilerin suçsuzluğu anlaşışmış,  Sabri Bey başka göreve atanırken Cemal Bey "Erzurum Muallim Mektebi Müdürlüğüne"  getirilmiştir.
Erzurum Muallim Mektebi tarafından çıkarılan gazete 10 temmuz 1923 yılında kuruldu. Cemal Bey tarafından önce Sivas’ta çıkan dergi, 10 Temmuz 1923 yılında 20 günlük periyotlar şeklinde  Erzurum'da çıkarılmaya başlandı. Üç yıl ara vermeden "Özdilek Dergisi"ni çıkmayı başaran Cemal Gültekin Hocanın "Trabzon Erkek Muallim Mektebine" tayininin çıkmasıyla Erzurum'daki yayını sonlanmış oldu.
Ekim 1924 'de Cumhurbaşkanı şerefine verilen yüz kişilik resmi yemekte ; "Erzurum Erkek Muallim Mektebi Müdürü,Türk Ocağı Şubesi Başkanı" olarak  bir nutuk irad etmiş ve şöyle  demiştir. "Pek Muhterem ve Çok Sevgili Reisicumhurumuz! Muhterem Hemşehrimiz Gazi Paşa Hazretleri; Beş sene evvel ölmüş,bitmiş zannedilen Türk varlığının sarsılmaz temellerini kurduğunuz, asırlardan beri ölmeyen ve öldürülemeyen  asil ve necip milletimize yeni ve kıymettar bir hayat nefhetmeye başladığınız yüce ve kahraman memleketimize teşrif buyurduğunuzdan dolayı kalplerimiz meserretle çarpıyor" diye devam eden  ve beğeni toplayan konuşmayı yapıyor. Atatürk bu konuşmadan sonra Cemal Beyi beğenilip takdir ediyor.
Cemal Bey 1924 yılında Erzurum Türk Ocağı şubesini açarak halkla kaynaşmaya,onların sosyal durumlarında iyileşmelerin olmasına gayret gösterdi. Türk Ocağının Binası tarihte Habip Baba'nın tekkesi olan konaktı. (Bu yer Belediye tarafından restore edilerek hizmete açıldı.)
Cemal Bey 1927 yılında Trabzon Muallim Mektebine tayin edilince  beraberinde "Özdilek Mecmuasını" da götürmüş ve orada mecmuanın yayın hayatını sürdürmüştür. Şehrin önde gelen yazarları, edebiyatçıları ve felsefecileri dergide yazı yazmışlardı.
1928 yılında Hocanın tayini Samsuna çıkar. Samsun Muallim Mektebinde görev yaparken derginin ismini değiştirerek  "Duygu" ve "Dilek" adında çıkardı. Cemal Bey; Samsun Halkevinin çıkardığı "19 Mayıs" , Sivas Halkevinin çıkardığı  "Orta Yayla" ve  "Dört Eylül" ve Antalya'da " Türk Akdeniz" dergilerinin yayın müdürlüklerinde bulunmuştur. Ayrıca 1946 yılında "Eminönü Halkevi Halk Dershaneleri" yönetiminde bulunmuştur.
1934 yılında soyadı kanunu çıkınca "Gültekin" soyadını aldı.Samsundan sonra İstanbul'a giden hoca burada  uzun yıllar Pertevniyal ve  Zoğrafyan Rum Lisesinde  Edebiyat  öğretmenliği yaptı.
Cemal Gültekin'i anlatanlar onun için; iyi bir Erzurumlu, vatansever, Türkçe sevdalısı birsiydi.Mesleğinde iyi bir idareci,hocalığı mükemmeldi. Dergi çıkarmada zorluklara aldırış etmeyen çalışkan birisiydi diye ifade etmişlerdi.
14 Nisan 1956 yılında vefat eden Cemal Bey Edirne Kapı şehitliğine defnedildi.