Günlerdir Erzurum’da göz gözü görmüyordu. Kara kışlarıyla ünlü kentin üzeri sis bulutlarıyla kaplandı. Geceyle gündüz ayırt edilemez hale geldi neredeyse. İklimsel nedenlerden dolayı oluşan sise, hava kirliliği de eklenince yeme de yanında yat...! Görüş mesafesinin gün boyunca sıfıra düştüğü kentte, ardı ardına uçak seferleri iptal edilirken, günlük hayatta da aksaklıklar kaçınılmaz hale geldi. Neyse ki, güneş yüzünü gösterdi de şimdilik sorun çözüldü. Her yıl kış aylarında sık sık yaşanan bu vakıa karşısında, etkili ve yetkililer ise, ne yazık ki sus pus..!
Şehre içme suyu temin etmek için yapılan Palandöken barajıyla Erzurum, 24 saat kesintisiz su alan bir kent. Ne var ki, barajın devreye alınmasıyla şehrin ikliminde değişiklikler görülmeye başlandı son yıllarda. 10-15 yıl önce şehrin suyu yeraltından çekilen sularla karşılanıyor ve sis olayı çok ender olarak görülüyordu. Barajla birlikte, bu yöntem terk edilerek, baraj suyu, arıtma tesisiyle şebekelere verilmeye başlandı ve ova yüzeyinde sular kendi haline bırakıldı. Böylece şehre düşen kar miktarı azalırken, sis olayı artmaya başladı. Sorunun sebeplerinden birisi bu.
Bir diğer sebep ise, çarpık yapılaşmadan dolayı şehrin hava koridorlarının kapalı olması ve şehre rüzgarın girememesi. ‘’Hava koridoru’’ mevzusu Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde görevli bilim adamları tarafından birkaç yıl önce gündeme getirilmiş ve çözüm yolları da ilgili kurumların yetkililerine aktarılmıştı. Görünen o ki, bilim adamları tarafından önerilen çözüm yollarını herkes sadece dinlemiş ve kimse ciddiye almamış..!
Bir başka önüne geçilemeyen sorun da dünyanın en iyi kış turizm merkezleri arasında gösterilen Erzurum’da kış aylarında hava ulaşımının çoğu zaman sis yüzünden durma noktasına gelmesi. Neredeyse saat başı bir uçağın inip-kalktığı ‘’Kış turizm kentinde’’ ya rötarlar ya da iptaller sıradan bir hale geliyor. Erzurumlu vekillere göre çözüm çok kolay..! Havalimanın olduğu bölgede ‘’Yapay yağmurlama’’ sistemiyle sorun çözülebilir. Ama kim yapacak..?
İşin en temel sonuçlarından birisi de hava kirliliği sonucunda akciğer kanseri, astım, tüberkuloz gibi rahatsızlıklara yakalanma riski çok daha fazla. Dünya sağlık örgütü verilerine göre de her yıl 6 milyondan fazla kişi kirli havadan dolayı ölüyor. Türkiye’de sadece birkaç il dışında havası temiz olan il yok. Erzurum’da havası en pis iller arasında yer alıyor.
Hariçten gazel okumayı herkes bir tarafa bırakıp, sisten görünmeyen kenti, bu sorundan kurtarmanın şimdi tam zamanıdır. Yarın çok geç olmadan…