Hatıratlara bayılırım. Hele de yazarın kendi hatırları, beni büyüler. Ne zaman yeni bir anı kitabına rastlasam, dünyalar benim olur, eve neşe içerisinde giderim. Son bir yıl içinde Abdulhamit Han'dan Kazım Karabekir'e, Kissinger'den İhsan Sabri Çağlayangil'e, Çetin Altan'dan Yaşar Okuyan'a, Mehmet Kırkıncı'dan Aydın Boysan'a kadar çoğu 'renkli' kişiliğin anılarının yeraldığı kitapları büyük bir zevkle okudum. Erzurumlu Mehmet Ali Paşa, diğer adıyla Pişibba ve yine Erzurumlu Nahiye Müdürü Tahsin Sanin'in anıları da, okuyunca ayrıca büyük keyif aldığım kitaplardandı.
İŞTE SİZE BAŞUCU KİTABI!
Özellikle yakın 'siyasi tarih'e olan aşırı ilgimden olsa gerek bugün bir adamdan özellikle bahsetmek istiyorum. O kişi, benim için Erzurum Tarihi'nin 'Drogba'sı! Adı Murat Küçükuğurlu. Erzurumlu bu tarihçi doçent doktor, hayran olduğum kişilerden biri. Hem de en birincilerinden! Henüz yüzyüze tanışma fırsatını dahi bulmadığım bu önemli insanı bana en çok sevdiren eseri, 2 ciltten oluşan ''Erzurum Belediyesi Tarihi''dir. Osmanlı'dan Cumhuriyete kadar Erzurum Belediyesi'nin tarihini anlatan bu adam, sadece belediyenin çalışmalarını değil, şehrin sosyal ve ekonomik yönlerini de anlatıyor. Bir adam ''O zamanlar ki Erzurum'u'' bu kadar mı güzel anlatır! Vallahi öyle. İnanmazsanız, ne edip edip o kitapları bulun ve lütfen okuyun. Erzurum'u seven herkes için bir ''başucu kitabı''dır o kitap, buna emin olun!
''VAY BE'' DEDİĞİM ANLAR!
Belediye'nin ilk 'bayan zabıtası'ndan tutun da, o günkü meclisin 'bacalardaki ot yasağı' kararlarına kadar çoğu konuda çarpıcı bilgi ve belgelere yer verdiği kitapta, Küçükuğurlu hocanın anlatımının ''su böreği'' tadında nefis olduğuna şahit olacaksınız! Ben şahsen okurken,hem ''Vay be. Erzurum neymiş o sıralar'' dedim, hem de kitabı yazanla hemşehri olduğun için gurur duydum! Ayrıca da ''Vay be. Erzurum'dan da demek ki böyle ustalar çıkıyormuş'' demekten kendimi alamadım! Bir solukta okuduğum bu iki ciltlik kitabı, özellikle Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan herkesin okuması ve mutlaka eşine, dostuna da okutması gerektiği kanaatine vardım. Erzurum'un her metre karesini anlattığı kitabını okuyanlar, sadece hocanın nasıl güzel bir Türkçe kullandığına değil, bu bilgileri nasıl topladığına da 'şapka' çıkartacaktır!
YENİ CİLTLER YOLDA!
ERVAK Başkanı Erdal Güzel ağabeyi, yakından tanıdığı Murat Küçükuğurlu ile beni telefonla görüştürdü. Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görevli olan hocama, bu eserinden dolayı tebriğimi sundum ve 'Cumhuriyet sonrasını da yazması' talebinde de bulundum. Bu konuda hazırlığının olduğunu müjdeledi ve döküman topladığına işaret etti. Kısa süre önce tanıdığım bu değerli akademisyenin, başka kitaplarına da kavuşma mutluluğuna eriştim. Henüz 40'ında olan hocamın, Erzurum Kış Sporları Tarihi, Türk Siyasi Tarihinde Erzurum ve Erzurum Vilayeti Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası adlı eserlerini de buldum ve yine büyük bir keyifle okuduğumu da söylemeden edemeyeceğim.
..VE TRANSFER MÜJDESİ!
Peki, 'böylesine önemli bir ilim adam mı niye Erzurum'da değil de Trabzon'da?' Bir süredir buna yanar dururdum! Geçen gün Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde ziyaretime gelen Naci Elmalı, müjdeyi verdi: Murat hoca Erzurum'a geliyor! İnanın dünyalar benim oldu. Muammer Yaylalı hocamı, böyle güzel bir seçiminden dolayı tebrik ediyorum. Sadece ETÜ değil, Erzurum da çok değerli bir Tarihçiye kavuşuyor. Kendisini dört gözle bekliyoruz. Enver Konukçu ve Erol Kürkçüoğlu hocamız ne düşünür bilmem ama ben Murat hocamı G.Saray'a transfer olan Didier Drogba'ya benzetiyorum! Böylesine değerli bir adamın yıllardır Erzurum'dan ayrı bırakılmasının hesabını elbette ki kimseden soracak değiliz ama kaybettiğimiz onca yılın gerekçesini de birileri açıklamak zorumda değil mi?