ERZURUM'DA (1925-1960) KURAN OKUYUP HAFIZ OLANLAR

Müftü Sakıp efendi yıllarca Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren talebe okuttu. İşte onlardan bir demet. Umarım Ön yargılar kırılır.
Bir şehrin en değerli insanları o şehre hizmet edenlerdir. Bunun için 1917 yılından 1968 yılına kadar özellikle İslami ilimlerin öğrenilmesinde, öğretilmesinde, Kuran-ı Kerimin okutulmasında, Bin Bir Hatim geleneğinin devam etmesinde Sakıp Danışman Efendinin hizmetlerini saymakla bitmez.
Bu yazıda sadece Sakıp Efendinin Cumhuriyetin başlangıcından itibaren ders verdiği, icazet verdiği, derslerine devam eden Erzurumlulardan bir demet bulacaksınız. İdris Saygılı hocanın kaleminden bu hocalarımız saygıyla anıyoruz. Halil Ağa Medresesi, Daru’l Halifet’ül Medresesi, Daru’l Huffaz Mektebinde yetiştirdiği öğrencileri dönemlerinde önemli görevler üstlendiler hepsini saygıyla anıyorum
Mehmet Nuri yılmaz, Osman Demirci, Hafız Ahmet Yılmaz, Hafız Ahmet Yazıcı, Hafız Hasan Efendi, Hafız Ebubekir Efendi, Hafız Muhammed Sıddık Efendi, Hafız Sadi Efendi, Hafız Muhammed Aydın Efendi, Hafız Yakup Efendi, Hafız Lütfü Efendi, Hafız İdris Saygılıoğlu Efendi, Abdurrahman Efendi, Hafız Osman Efendi, Hafız Ebubekir Efendi, Hafız Muhammed Demirci Efendi, Hafız Zeki Efendi ve Yemen Efendi, Hafız Lütfü Efendi hocalar icazetlerini almış Türkiye’nin pek çok vilayetinde vaizlik ve Müftülük yapmışlardı.
Sakıp Efendinin okuttuğu ancak bir kısmının ticaret yaptığı bir bölümünün imam olduğu ancak icazet alamayan öğrencileri ise; Hafız Mustafa Efendi, Hafız Fikri Efendi, Hafız Fuad Efendi, Hafız Sebahattin Efendi, Hafız İlyaz, Gazeteci Cihat Güngör, Hacı Ömer Efendi, Hafız Eyüp Efendi, Fahri Vaiz Cemal Efendi ve kardeşi Fazıl Efendi, Afız Aşır Efendi, Şahamettin Aksu, Hafız Fahri Efendi, Hafız Halil Efendi, Züfer Aksu, Fazıl Gültepe, Kurs öğretmeni Hafız Sebahattin,Hafız Necati, Hafız Muhammet Yıldız, Alay Aydın, Ahmet Topçu, Kadir Ungan, Hafız Şahin,Hafız Mustafa, Hafız Cemalettin, Hafız Ali Altun, Hafız Fahri Yıldız, Hafız Ahmet Çubuk, Hafız Halis, Hafız Reşat Cedid, Hafız Mustafa, Hafız Ağa okçu, Muharrem Yağmur, Ömer Zereden, Kasım Avcı, Mehmet Erikel, Hafız Halil Efendi, Salim Katkat, Hafız Hasan Ünal,Hafız Sıddık, Naim Gölleroğlu, Musa Kırkıncı,Hafız Abdulkadır Gündüz, Hafız Yusuf Dicleli, Cezayir Aslan, Hafız Hikmet Çeken, Hafız Binali, Hafız Karadavutoğlu, Hafız Hadi, Hafız Muhammet Ali, Hafız Yaşar, Hafız Raif Bahriyeli, Hafız Mahmut, Hafız Nusret Gedik, Hafız Ekrem Yağmur, Hafız Muhammet Genç, Rıfkı Aydın, Said Arıcı, Hafız Ömer Özgöze, Hafız Sebahattin Koçhan, Hafız Kaya, Hafız Nihat Cengiz, Hafız İbrahim Polat, Hafız İbrahim yavili, Hafız Lütfü Kumbasar, Ömer Karakaş, Yakup Tipigil, Hattat Mustafa Necatüddin, Ali Hoca, İnan Muhittinoğlu, Muhiddin Yazıcı, Muhittin Yazıcı, Hilmi Cinisli, Yusuf Badışenli, Mustafa Pezgerişli, Nihat Dumlu, Bahattin Derici, Abdulkadir İspir, Sadettin Koç, Halil Yılmaz, Rahmi Yılmaz, Sait Arıcı, Muhammet Genç, Ahmet Karagöz, Sebahattin Karagöz, İlyas Akyol, Cemalettin Çelik, Sebahattin Açıl gibi talebeler Sakıp Efendinin derslerine devam etmiş özellikle Erzurum ve köylerinde, İstanbul’da diğer pek çok şehirde imam, müezzin, vaiz olarak görev yapmışlardı.
Bunların dışında hocanın derslerine devam eden Müftü Osman Bektaş, Hacı Seyfettin Efe Hoca, Muşlu Abdurrahman Efendi Hocalarda ders halkasına katılanlardan idi.
Tüm bu isimler Cumhuriyetin 1925-1960 arasında okuyup Diyanet hizmetlerinde görev aldılar. Bir kısmı ticaret ve çiftçilikle hayatlarını sürdürdü. Vefat edenlere Allah rahmet eylesin. Hayatta olanlara sağlık ve huzur dilerim.