ERZURUM’DAKİ ASKERİ TESİSLER…

FETÖ/PDY darbe girişiminin ardından kent merkezlerindeki kışlaların yerleşim alanları dışına taşınmasına ilişkin ilk uygulama Antalya’nın Serik ilçesinde bir süre önce hayata geçirildi. Yaklaşık 1 yıl önce yeri değiştirilerek hazineye devredilen ilçe jandarma karakolu yıkıldı, yerine kent meydanı yapımına başlandı.
Diğer şehirlerde de bazı askeri birliklerin kent merkezleri dışına alınma işlemleri hızla başlatıldı.
Peki, Erzurum’da durum nedir?
Başta Sayın Mehmet Sekmen ve diğer yerel yöneticiler ne düşünüyor, planları nedir? Henüz belli değil ama Erzurum’da da bu anlamda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor.
Örneğin Taşambarlar ile ilgili bir çalışma yapılacaktı. Uzun yıllardır belediye başkanları bu konuda hep “Bu iş tamam. Taşambarları aldık, levazımata kent merkezi dışında bir yer vereceğiz ayrıca lojman yapacağız… vs.” deyip durdular. Ancak şimdiye kadar fiili bir gerçekleşme olmadı. Sadece eskiden Amerika’nın kakaladığı galonlarla akaryakıt tüketen cemselerin yerini şimdi biraz daha güncel taşıtlar almış. Onu gözlemliyoruz.
Hemen karşısında yer alan, bir zamanlar şehrin akşamcılarının kafayı demlediği bir bölümü gazino olan Jandarma binası,  yıllardır terk edilmiş, harabe ve ucube şekilde bekletiliyor. Aynı yerleşkede bulunan lojmanlarda belki iskân var ama bunlar da harabe görünümde.
Gelelim Havuzbaşına…
Kolordu Komutanlığı’nın karargâh binası aslında şehrin bir simgesi…
Ancak karşı sağında yer alan lojmanlar berbat görünümde…
Sol üst taraftaki bir zamanlar bando talimgâhı olarak dikkatimizi çeken, şimdi ne hizmette kullanılıyor bilmiyorum ama bu alan hakkında da bir düzenleme yapılması gerekiyor.
Yine bu mıntıkada Hastaneler ve Çaykara caddeleri arasında yer alan kısımda yapılacak bir düzenleme ile de şehrin göbeğine rahat nefes aldırılabilir.
Ve kesinlikle yeşil alan…
Tüm bu alanlarda yapılacak çalışmalarda altı otopark üstü yeşil alan projeler geliştirilmeli düşünülmeli ve hayata geçirilmelidir.
Karskapı’daki şehitlik, park alanı da genişletilerek daha da pekiştirilmeli.
Şehrin Nenehatun köyüne doğru gelişimini engelleyen yine bu alandaki askeri tesisler de gözden geçirilmeli. Zaten belirsiz bir görünüm var.
Erzurum Lisesi’nin arkasında yer alan ve Yoncalık’taki askeri lojmanlar da yeni toplu konut alanlarına taşınarak daha modern ve kullanılabilir lojmanlar oluşturulabilir.
Tüm bunlar, fırsattan istifade rant anlayışı ile değil, şehrin gerçekten ihtiyaçları ışığında, uzun vadeli, modern şehircilik anlayışı, ortak akıl ve düşünce projelerle gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Haa bu arada, kimse babasının yeriymiş gibi, milli servet kazanımlarıyla cebinden harcamış bonkör gibi davranarak “Burayı ben yaptım, şu kadar para harcadım…” gibi zevzekliklerle, olası bir demokrasi nöbet alanı düşünülmesi durumlarında da saçma sapan kaprislere kapılmasın!
Neler olup bittiğinden haberimiz yok değil…
Sayın orkestra şefinin de, sıkıntısı yok ise parazitleri temizleyecek güçte olduğu kanaatindeyim…