Erzurum'un En'leri ve Tek'leri...

Dünyada rakım olarak en yüksekte kurulan en büyük 2. şehir Erzurum. Adına en çok şiir, yazı ve türkü yazılan şehir yine Erzurum. 489 yıldır devam eden 1001 hatim geleneği, Avrupa'nın en büyük en kapsamlı gözlemevi, dünyadaki tek cağ kebap fabrikası, ülkemizde tek ‘Oruç tutan şehirde Erzurum. Yani Erzurum hem ilklerin hem de teklerin kenti…

Ülkemizdeki en büyük 4. Arkeoloji müzesi, Ortadoğu’nun en büyük fuar merkezi, Avrupa'nın en büyük canlı hayvan borsası, 250 bin bitki ve hayvan barındıran ülkemizin en büyük biyoçeşitlilik bilim müzesi ve 50 bin çeşit böceğin bulunduğu Türkiye'deki en büyük böcek müzesiyle, dünya’nın en sessiz akan nehri Aras nehri, yükseklerden uçan Hüma kuşunun diyarında…

Dünya’da milli kahramanı kadın olan (Nene hatun) tek şehir, günlük 8 saatle en çok güneş alan kent, bölgedeki ilk ve tek atık toplama merkezi, 237 lokantayla en fazla lokantaya sahip, Türkiye’nin en iyi çorbacısı, (Paçacı Sülfettin) ülkemizdeki ilk su böreği fabrikası, kar saklama yöntemiyle kış sezonunu en erken açan (Palandöken) kayak merkezi de dağları kar ile boranlı Erzurum’da.

Dünyada 9, Türkiye'de birinci seçilen cağ kebap, 1 milyon dolar değerindeki dünyanın en değerli taşları Rainbow ve İran firuze taşları, dünyanın en güzel 4 tren rotasından birisi seçilen Doğu ekspresi ile Tortum gölündeki Türkiye’nin 12 metre boyundaki en büyük cam terası, dünyanın en yüksekteki 7. botanik parkıyla dünya’nın en hızlı akan 2. nehri Çoruh’ta yahşi güzel Erzurum’da.

Ülkemizde hasta garantisiz yapılan tek şehir hastanesi, ilk ve tek buz müzesi, 1 milyon kitabın bulunduğu ülkemizin en büyük il halk kütüphanesi, kapalı alan platosuyla en büyük fotoğraf fabrikası, ülkemizdeki ilk ve tek atlama kuleleri, ülkemizin en büyük 5. alışveriş merkezi (Mng) ile üç yılda üç lig atlayan dünyadaki 2. futbol takımı da (BB Erzurumspor) gök mavi yer beyaz olan barbaşındaki Erzurum’da.

Çat’ta ülkemizin ilk ve tek İslami eserler müzesi, Uzundere’de dünyanın en büyük 3. şelalesi (Tortum şelalesi) Hınıs’ta dünyanın bozulmamış en büyük kanyonu, benzeri sadece ABD’de bulunan Narman’daki kırmızı peri bacaları, dünyada sadece Karayazı'da yetişen ters lale ile 14 kilometre uzunluğundaki dünyanın en uzun 2. tüneli de (Ovit) Anadolu’nun zirvesindeki Erzurum’da…

Ülkemizin en eski stadyumu (Kazım Karabekir stadyumu 50 yaşında), metreküpü 6 lira 75 kuruş olan ülkemizin en pahalı doğalgazını kullanan ve şehre gelen devlet başkanına 25 plakalı forma yerine 53 numaralı forma hediye eden tek şehir de dadaşlar diyarı Erzurum..!