“ERZURUM’UN RUHUNA FATİHA” DEMEMEK İÇİN!

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO), geçtiğimiz hafta Meclis Başkanı Saim Özakalın yönetiminde düzenlenen bir dizi toplantıda, şehrin sorunlarını tespite çalışıldı.
***
Atatürk Üniversitesi’nden bilim insanlarının yanında, iş dünyasından da katılımların olduğu toplantılarda sorunlar dile getirilirken, insanı hayrete düşüren acı gerçeklere de vurgu yapıldı.
***
Mesela!
***
Hepimiz genelde Erzurum genel itibarı ile, hayvancılık sektörünün önde olduğu bir şehir olarak biliriz, öyle değil mi?
***
Maalesef artık değilmiş!
***
Son birkaç yıldan beri hamleleri ile adından sokça söz ettiren ve alanında ciddi yenilik ve yatırımlar yapan Oral Et’in genç patron Hakan Oral, Erzurum’da istedikleri an et ve süt bulamamaktan yana dertliydi.
***
Et ve sütün yanında, eleman konusunda da zorlandıklarını belirten Oral, “Düşünün ki biz, sucuk ustamızı Erzurum dışından getirttik. Bu şehirde kasap ve yardımcı eleman da bulamıyoruz” diyor…
***
Yakutiye ve Palandöken Belediyeleri’nin hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara “zorluk çıkardığını ve ruhsat vermeye yanaşmadığını” belirtiyor…
***
“Tekederesi’nde yatırım yapmak isteyen bir müteşebbise ruhsat niye verilmez, neden zorluk çıkartılır anlamış değilim” diye de şaşkınlığını dile getiriyordu.
***
Oral, hayvacılıkta sorunların aşılabilmesi için, TOKİ’nin kentlerde konut yerine, köylerde ahır yapmasının çok daha akılcı olabileceğini, çobanlık eğitimi vermesi noktasında da ilgili koruluşların harekete geçmesi gerektiğini söyleyip, soruna çözüm yolları da öneriyordu.
***
Toplantıya katılan bir başka işadamı da sanayi esnafından Mehmet Ertek’di!
***
Ertek, yakın bir gelecekte Erzurum’da kimsenin aracını tamir ettirecek usta bulamayacağını öne sürüyor, “Vatandaş, okumayan, okula gitmeyen çocuğunu son çare olarak bir ustanın yanına çırak veriyor. Kimse kusura bakmasın ama, okumayan çocuktan çırak da olmaz” diyor, salonda fırtınalar estiriyordu.
***
Sanayide kalifiye eleman kalmadığını, kumpas gibi, mikrometre gibi aletleri kullanabilen usta sayısının yok denecek kadar azaldığına işaret eden Ertek, ara ve yardımcı eleman yetiştiren meslek okullarının açılmasının kaçınılmaz zorunluluk olduğunu önermiyor, resmen haykırıyordu.
***
Hedefine turizmi koymuş Erzurum’un, bu hedefine ulaşması için, hali hazırdaki projeleri ivedilikle harekete geçirmesi gerektiğini belirten Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Yılmaz’da sanki kafamdan geçenleri okuyordu:
***
“Erzurum’un turizm adına her şeyi ve hatta özel varlıkları var. İklim önemli bir avantaj. Soğuğun sağladığı imkanlardan faydalanmak gerekir. Tarihi varlıkları, doğal güzellikleri, dağları, akarsuları ayrı birer değer. Turizm, kirliliği sevmez. Hele havakirliliğini hiç. Zaten böyle kirliliklerin olduğu yerde de turizm olmaz. Erzurum insanı, kışın temiz hava solumadığı müddetçe buralara turist filan gelmez. Gökyüzü Şehri Parkı diye bir proje hazırlandı. Toplam değeri 250 milyon doları bulan bu projenin hayata geçmesi, Erzurum’un kaderini değiştirecektir. Erzurum’daki sivil kitle örgütlerinin bu projeyi sahiplenip, desteklemesini istiyor ve bekliyoruz.”
***
Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Kadir Koşan da kış turizmine gereken önemin verilmesi halinde Erzurum’un kalkınma yolunda önemli adım atabileceğini savunuyordu.
***
Turizmden 54 farklı sektörün yararlandığına dikkati çeken Koşan Hoca, “Erzurum, hiç vakit kaybetmeden bir kış olimpiyatı düzenleme adına başvurusunu yapmalıdır. 2026 olimpiyatlarına henüz kimse talip değil. Elimizi çabuk tutmalıyız. Çünkü, Bursa ve Kayseri’nin hazırlık yaptığını duyuyoruz” diyerek, özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e gönderiyordu mesajını.
***
Bizim bir lojistik merkez projemiz vardı hatırlarsanız.
***
Öyle ki çok yazdık, proje Kars’a kaydırılıyor diye çok tartıştık, ama o önemli projeyi ne hikmetse çabuk unuttuk, artık aklımıza bile gelmiyor!
***
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Şükrü Yaprakli, haftanın son toplantısında “unuttuğumuz” lojistik merkez projesine vurgu yaptı.
***
Hoca, Erzurum’daki yatırımın “sıradan” bir yatırım olduğunu belirtiyor ve “Erzurum’a mutlaka bir lojistik köy kurulmalıdır. Geri kalmışlığın acil kurtuluş reçetelerinden birisi budur” diyordu.
***
Yaprakli Hoca’nın önerdiği, “Erzurum mutlaka markalaşmalıdır” türünde önemli mesajları da vardı.
***
Hoca ile lojistik köy projesini enine-uzununa konuşmak amacıyla sözleştik.
Belki bir akşam biraraya gelip, bu önemli konuyu masaya yatırırız.
***
ETSO’nun beyin fırtınası estiren toplantıları önümüzdeki günlerde devam edecek.
***
Meclis Başkanı Özakalın’ın büyük önem verdiği ve katılımcıları cesaretlendirdiği çalıştayların sonucunda ortaya çıkan görüşler bir rapor haline getirilip, ilgili bakan ve milletvekillerine ulaştırılacak.
***
Umarım, ekonomisi çıkmaza giren ve yoğun bakıma alınacak kadar solunum-sermaye yetmezliği yaşayan Erzurum’u herkes el ele vererek düzlüğe çıkartır.
***
Yoksa durumu “ruhuna fatiha” okunacak kadar vahim Erzurum’un!