Erzurum'un yeni imajı Universiad ile oluşuyor

Dünyada 25'incisinin, Türkiye'nin 25 plakalı kenti Erzurum'da düzenleneceği 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları - Universiade için geri sayım başladı. Bugün itibariyle 86 gün kalan organizasyonla, Erzurum'un artık dünya çapında kış sporlarının yapıldığı yer olarak bilineceği aşikar. Ancak, uluslararası ölçekte olması için inanmak gerekir. Edebiyatı kolay, uygulaması zor sürece giriyoruz. Biz, zoru başarmak zorundayız.
Bilindiği gibi Erzurum'da kış sporları mirasının çok cılız olduğu, kış turizmini besleyecek spor altyapısı olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurursak, kültürel ve sosyal arka planı harekete geçirmek gerekir. Bu da zamanla olacaktır. Örneğin; daha ucuz kayak yapma sağlanmalı, kayak kulüpleri kurulmalı, ucuz malzeme temin edilmeli, kamuoyu önderleri önayak olmalı. Bu arada sivil toplum kuruluşlarını da organizenin tam kalbine koymak gerekir. 2011 paydaşları olan valilik, belediye, üniversite sayısını ve hacmini çıkarmak gerekir. Genel aurayı genişletmeli. İnsanlar misyon belirlemeli. Yoksa saman alevi takılır, geçer gider.
2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları'nın Erzurum'da yapılacak olması sadece kentimiz için değil, Doğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye için de kış sporları ve kış turizmi alanında bir kalkınma hamlesi niteliğindedir. Yaklaşık 600 milyon TL'ye mal olan organizasyon, kent ekonomisi üzerinde olumlu etkiler yapacak, kamu yatırımları ve teşvik edici adımlar Erzurum'a dinamizm katacaktır. Getirisi, onlarca fabrika kadar önemli... 2011 Erzurum Üniversitelerarası Kış Oyunları, sportif alanın dışında turizm ve şehir kültürünün tanıtımı için de önemli fırsatlar doğuracak. Bu nedenle olimpiyatlara yalnızca bir kurum veya organizasyondan sorumlu olanlar değil, bütün bir şehrin hazır olması gerek. İnsan olarak, esnaf olarak, üretici olarak ve bir Erzurumlu olarak tarihi, kültürel alanda sunacak bir şeylerimizin olması şart.
2011'in sadece bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Unutmamak gerekir ki bu, bir Türkiye projesidir. Bittikten sonra program yapılmalı, sürdürülebilirliği sağlanmalı... Yani yapılan yatırımlar daha sonra atıl kalmamalı. Hedefimiz 'dünya' olmalı...
Bu organizasyonun başlamasıyla Erzurum, dünyanın sayılı kayak merkezi olma yolunda da ilk adımını atmış olacak. Esas, bundan sonrası çok önemli. Erzurum halkının bu organizasyonla peşinden gelecek tüm organizasyonlara sahip çıkması gerek.
Bu organizasyon, bir lokomotif görevi görecek. Alt yapının tamamlanmasını sağlayacak. Turizm açısından Erzurum'un tanıtımına ciddi katkılar sağlayacak. Aslında 2011 yılı başlangıç olacak. Diğer kış oyunlarının da burada gerçekleşmesine vesile olacak. Çünkü doğal potansiyele sahibiz. Erzurum, en kaliteli, en kullanılabilir kar kalitesiyle en iyi kayak merkezi olacak. Burada düzenlenecek olan olimpiyatlar, dünyaya hitap edecek. Kış ve kış sporseverlerine hizmet sunacak. Erzurum'un marka kent olmasına az kaldı.