Türkiye’nin et deposu Erzurum’da kesilebilir hayvan bulunmadığı için kasaplık hayvanlar İç Anadolu bölgesinden temin ediliyor. Son yıllarda artık bu sıradan bir olay halini aldı. Kimsenin de ilgisini çekmiyor. Öyle ki, Erzurum denilince akla ilk gelen tat; Cağ kebap. Bu tarifsiz lezzetin eti bile ülkenin batısındaki illerden getiriliyor. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre hayvan sayısı bakımından Erzurum halen daha açık ara lider. Kasaplar odasına göre ise, kesilebilecek hayvan bulunamıyor..! Etin kilosu ise; kasaplarda 38 lira, EBK satış mağazalarında 29 lira.
On bir ayın sultanı Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde, sofraların en önemli yemeği şüphesiz içerisinde et bulunan tatlar. Ama et fiyatlarına yaklaşılmıyor. Kasaplar besiciden etin kilosunu 30 liradan almak zorunda kalıyor. KDV ve diğer masraflar eklenince fiyat artıyor. Ve kasaplarda bir kilogram etin kilosu 38 liradan alıcısını bekliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise, Et ve Balık Kurumuna etin kilosunu 22 liradan veriyor. Bakanlık kasaplara da bu fiyattan et vereceğini ifade etmiş olmasına rağmen bir türlü vermiyor. Görünen o ki devlet gözüne kasapları kestirmiş ve amansız bir rekabete başlamış. EBK satış mağazalarında etin kilosu da 29 lira. Haliyle EBK mağazalarında uzunca kuyruklar oluşurken, kasaplar ise son yıllarda iyice suyu çıkarılan ete bakarak günlerini geçiriyorlar.
Hayvancılık kenti, ülkenin et deposu olarak bilinen Erzurum’da hayvancılığın hangi aşamada olduğunu kimse doğru dürüst bilmiyor. Şehirdeki hayvan varlığı adeta bir muamma. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, rakipsiz bir numarayız. Kasaplara göre kesecek hayvan bulunamıyor başka kentlerden getiriliyor. Öyle ki, cağ kebabın eti bile Erzurum dışından şehre geliyor. Haliyle de sofralara etin gelmesi öyle kolay olmuyor. İşin taraflarının söylediklerine göre önlem alınmazsa, eti artık millet kurban bayramlarında ancak görebilecek. İşin çözümüyle uğraşması gerekenler yani Erzurum’un seçilmişleri, siyasileri ise, şu günlerde bu işlerle uğraşamayacak kadar çok meşguller. Tek derdimiz BB Erzurumspor ve yapılacak transferleri..(!)
Evliya Çelebinin seyahatnamesinde Erzurum’un hayvan varlığı anlatılırken, ‘’Celepler yola çıkınca günlerce yollar kapalı kalırdı’’ şeklinde ifade edilen hayvan varlığı, 1980’li yıllarda yurtdışına Erzurum’dan ihraç edilen canlı hayvan rakamlarına bakılınca ve dönüp bir de köylere bakınca şehrin hayvancılıkta nerden nerelere geldiğini anlamak çok da zor olmasa gerek. Kağıt üzerinde belki halen daha Erzurum bir hayvancılık kenti ancak etin kilosu 40 lira olmuşken bunu kimse yemez. Nitekim de bu fiyattan kimse eti yemiyor.
BB Erzurumspor’un her kupa töreninde boy gösteren siyasilerimizin konuya acilen el atmaları ve neler yapabileceklerini artık görme zamanıdır. Şüphesiz bu soruna sarılmak bir kupadan çok daha etkili olacaktır. Şunun şurasında seçimlere ne kaldı ki..! Benden söylemesi…
Demedi demeyin..!