Gazeteciler Günü veya Köşe Yazarları!

Vatanın, çevrenin, mevcut olumsuz durumlarını köşesinde yazarak insanlara duyurmak köşe yazarlarının vatana borcudur...

Eleştirmek kolaydır. Hele muhatapların savunması zayıfsa; daha kolaydır. Her şeyiyle azarlayıp, eleştirebilirsin insanları. Kolaydır ama bir şey öğretip, değiştirmek zordur. İnsanları eğiterek değiştirebiliriz.

Eğitim aileden başlar. En önemli eğitim kurumu ailedir. Ailede eğitim çok kolaydır. Ailenin kendisi düzgün standartlar içerisinde ise, şiddet yoksa pedagoji kuralları dâhilinde insanlar eğitilebilirler.

Aileden sonra okul eğitimin önemli bir kurumudur. İnsan burada haddeden geçebilmelidir. Bu saygı nezaket, paylaşma, başkalarına yardım edebilme, çevre ve temizlik, okuma alışkanlığı kazanma, düşünme kabiliyeti alma demektir.

Aileden ve okuldan sonra eğitimin artık en büyük okullu kitap okuma, düşünme ve takip edilen edebi dergiler ve köşe yazılarıdır.

Dergi ve gazete köşe yazarlığı yapmak bu yüzden çok önemlidir. İnsanlar hayatın akışı içerisinde düşünmeye sevk edilebilirler, birçok konuda kamuoyu oluşturabilirler. İnsanlar kendi yanlışlarını görebilirler.

Mesela; çevre temizliği konusu çok ama çok önemli bir sorunumuzdur. İnsanların doğayı kirletmeleri istenmeyecek bir durumlarıdır ve bunun düzeltilmesi lazımdır.

Dağlar, sular kirletiliyorlar. Araç park yerlerinden tutun, resmi veya rastgele seçilmiş piknik yerleri atıklarla dolu. Çöp terörizmi diye adlandırabileceğimiz bölgeler korkunç naylon poşet atıklarıyla dolmuş. Güzelim nehirlerimizin etrafındaki çalılara çöp poşetleri sarılmış, adeta tabiatın boğazını sıkan kötü kokulu bir canavara dönüşmüş.

Vatanın, çevrenin, mevcut olumsuz durumları köşesinde yazarak insanlara duyurmak köşe yazarlarının vatana borcudur. Hem vatandaşı hem yöneticileri uyaran bir kurumdur köşe yazarlığı yapmak.

Korona virüsü belası ile devletler boğuşmaktalar ve bu büyük felaketten mümkün mertebe sıyrılmaya çalışan bir dünya var. Burada da köşe yazarlarına önemli görevler düşmektedir.

Trafikten, aile içi şiddetinden, çevreden, salgınlardan, depremlerden tutunda eğitimin her kademesinde kendi uzmanlığı çerçevesinde veya diğer uzmanların teyit edilmiş doğru tartışmalarının sonuçlarını köşesine taşıyan insanlar eğitimin bir parçalarıdır.

Siyasi, dini, milli, sosyolojik, sosyal hayatın içinde insanlara fikrini söyleyebilmek, eleştiri yapabilmek, eleştirileri dillendirebilmek ve kendisine yapılan eleştirileri olgunlukla karşılamak işidir; köşe yazarlığı. Köşe yazarları fanatik siyasetçi, iflah olmaz siyasi, şahsi menfaatine su taşıyan bir köşe yazarı olmamalıdır.

Gerçekçi olmalıdır, işin ucu nereye dokunursa dokunsun bu gerçekçilikten vazgeçmemelidir köşe yazarı! Değişik bakış açılarına sahip olmalıdır, bir problemin çözümünü değişik açıdan gösterebilmeli, önyargı taşımamalı ve dürüst olmalıdır.