Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Geçtiğimiz günlerde Erzurum'un kurtuluşu vesilesiyle bir tweet attım. Erzurum'un kurtuluşunu kutladım ve şehitlerimize rahmet diledim. Özellikle Kazım Karabekir Paşa'nın da ismini andım. Sosyal medyadan birileri, 'Atatürk'ü niye anmadın?' diyor. Kazım Karabekir'i Atatürk'ten, Fevzi Çakmak'ı Refet Paşa'dan, Ali Fuat Cebesoy'u İsmet İnönü'den ayırmak mümkün mü?" ifadesini kullandı.
Işık, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Erzurum Tanıtım Günleri"nin açılışında yaptığı konuşmada, kenti tanıtmanın Erzurumlular için bir görev olduğunu söyledi.
Erzurum'u tanımanın da milli bir görev olduğunu vurgulayan Işık, Erzurum'un bulunduğu coğrafi konum dolayısıyla tarihin her döneminde çok önemli bir merkez olduğunu dile getirdi.
Işık, Erzurum'un konumunun yanında, ilim, kültür ve medeniyet bakımından da çok önemli bir şehir olduğuna işaret etti.
Erzurum'un, İstiklal Harbi'nin en kritik anlarına şahitlik eden bir şehir olduğunu anımsatan Işık, "Geçtiğimiz günlerde Erzurum'un kurtuluşu vesilesiyle bir tweet attım. Erzurum'un kurtuluşunu kutladım ve şehitlerimize rahmet diledim. Özellikle Kazım Karabekir Paşa'nın da ismini andım. Sosyal medyadan birileri, 'Atatürk'ü niye anmadın?' diyor. Kazım Karabekir'i Atatürk'ten, Fevzi Çakmak'ı Refet Paşa'dan, Ali Fuat Cebesoy'u İsmet İnönü'den ayırmak mümkün mü?" şeklinde konuştu.
"ŞİMDİ DEĞERLERİMİZİ BİRBİRİNE KARŞI MI TUTACAĞIZ?"
"Erzurum Kongresi olmasaydı İstiklal Harbi olur muydu?" diye soran Işık, şunları kaydetti:
"Eğer Erzurum Kongresi'ne gidilmişken o sürede İstanbul'dan gelen telgraf dolayısıyla Atatürk'ün tutuklanması ve derdest edilip İstanbul'a gönderilmesi, İstanbul hükümeti tarafından istendiğinde Kazım Karabekir Paşa'nın, 'Paşam, İstanbul işgal altındadır, padişahımız esaret altındadır, dolayısıyla bu emrin bizim için hiçbir geçerliliği yoktur, siz bizim komutanımızsınız, Erzurum ve 15. Kolordu emrinizdedir.' diye selam vermeseydi, tekmil verip emirlerini almasıydı acaba Kurtuluş Savaşı o günkü seyrinde gider miydi? Şimdi değerlerimizi birbirine karşı mı tutacağız? Yoksa her bir değerimize, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e de Kazım Karabekir'e de Rauf Orbay'a da hep birlikte sahip mi çıkacağız?"
Işık, ayrım yapmadan bu topraklara ait tüm değerlere sahip çıkılması gerektiğine işaret etti.
"ERZURUM'UN DESTEĞİNİ ALMAYAN İKTİDAR OLAMAZ"
Erzurum'a AK Parti iktidarlarında büyük yatırımlar yapıldığını anlatan Işık, Erzurum'dan destek almayanın Türkiye'de iktidar olamayacağını vurguladı.
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da Erzurum'un Türkiye'nin geleceğini ve kardeşlik iklimini oluşturmadaki yapıcı tavrının kelimelerle ifade edilemeyeceğini belirterek, "Türkiye 15 yılda 3 kat büyüdü. Erzurum da bu yatırım ve kalkınma ikliminin oluşmasında görevini sonuna kadar yerine getirdi. Artık arzu ediyoruz ki Erzurum kendi üzerine düşeni almak için de gereken çalışmaları yapsın. Erzurum, Türkiye'de ekonomik kalkınmışlık açısından ilk 10 il arasında olsun istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Işık, Ala, Erzurum İktisadi Sosyal Araştırmalar ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Veysel Karani Aksungur, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile bazı Erzurum milletvekilleri ve yerel yöneticiler etkinliğin açılışını gerçekleştirdi.
Editör