Editör
03 Şubat 2015 Salı 07:52
Erzurum'un yetiştirdiği, Türkiye'nin sayılı kıraat alimlerinden, Hayatü's Sahabe başta olmak üzere bir çok İslami eserin tercümesini yapan, Konularına Göre Kuran'ı Kerim Ayetleri (6 cilt), Kelime Anlamlı Kur′an-ı Kerîm Meali (3 cilt) kitaplarının yazarı; hayatını Kur'an araştırmaları ve islami ilimlerle geçiren İstanbul Üniversitesi Kuran’ı Kerim Okuma Kıraat İlmi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Gülle (62) Medine'de vefat etti.
Ailesiyle birlikte bir süre önce Umre'ye giden Gülle, Mekke'deki ziyaret ve ibadetlerinden sonra Medine'ye geçti.
Medine'de 2 Şubat günü öğlen saatlerinde rahatsızlanan Gülle, burada aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti.
Gülle, eşine vasiyeti üzerine Medine'de kılınan cenaze namazının ardından orada toprağa verildi.
Prof. Dr. Sıtkı Gülle Kimdir?
1953 Erzurum Rizekent doğumlu. Beş yaşında başladığı medrese tahsilini Türkiye’nin değişik illerinde sürdürdü. Yedi yaşında hafızlık icazetini aldı.
Küçük yaşta İstanbul’a gitti. Burada ilk, ortaokul ve lise eğitimini gece okullarında tamamladı.
20 yaşına kadar Türkiye’nin tanınmış bir çok aliminden Kuran, arapça, fıkıh, tefsir, dersleri aldı. Haseki Eğitim Merkezi'nin Kıraat Bölümünü kazandı. Burada, kıraat alanında Abdurrahman Gürses' ten üç sene İstanbul tarîkinde aşere, takrîb okudu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Doğu Dilleri Bölümü’nde; lisans, master ve doktorasını tamamladıktan sonra Haseki Eğitim Merkezi’nden ayrılarak bu üniversiteye geçti.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kuran’ı Kerim Okuma Kıraat İlmi Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Gülle yurt içi ve yurt dışında bir çok panel, sempozyum ve bilimsel toplantıya katılmıştı.
Kitapları
1-Açıklamalı ÖrnekleriyleTecvid İlmi
2-Konularına Göre Kuran'ı Kerim Ayetleri (6 Cilt)
3-Kelime Anlamlı Kur′an-ı Kerîm Meali (3 cilt)
4-Gazali'den Vaazlar
Makaleler
1-Kuran-ı Kerim’de Dua Kavramı”, Ekev Akademi Dergisi, yıl:8, Sayı 18, Kış, 2004
2-“Rivayet ve Dirayet Yöntemleri Açısından Taberî Tefsiri Hakkında Bir Değerlendirme”, Ekev Akademi Dergisi, yıl:8, Sayı 19, Bahar, 2004
3-“Taberî’nin Tefsir’indeki Kıraat Değerlendirmeleri”, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 9, Yıl: 2004, İstanbul, 2004
4-“İlk Osmanlı Şeyhülislamı Şemseddin Muhammed b. Hamza Fenârî ve Onun Aynü’l-Ayan Tefsiri”, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 1, İstanbul, 1999
5-“Arap Edebiyatında Makâme ve el-Hariri’nin Osmanlı Medreselerinde Yüksek Arapça Öğretimi Çerçevesinde okutulan el-Makâmât’ı”, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 2, İstanbul, 2000.
6-“Velilik ve Keramet”, Kuran Mesajı, Sayı 3, İstanbul, Ocak, 1998
7-“Hatim ve Mukabele.”, Kuran Mesajı, Sayı 19,İstanbul/Eylül, 1999
Çeviriler
1-Hak Dini Kuran Dili adlı tefsirin Osmanlıca nüshasıyla karşılaştırılarak sadeleştirilmesi (10 cilt), Huzur Yayınevi, İst.2003
2-İhyâu Ulûmi’d-Din (Arapçadan çeviri, 4 cilt), Huzur Yayınevi, İst. 1998
3-Hayat’üs Sahabe (4 cilt) Son Güncelleme: 03.02.2015 07:53