Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Erzurum Şube Başkanı Vahit Bingöl, “Gerçek motorinin içerisine ateş bile atsanız yanmaz. Yanıcı ve parlayıcı olan 10 numara yağ ve solvent katkılarıdır. Akaryakıt depolarındaki patlamalar bu yüzden oluyor” dedi.
Erzurum’da son bir ay içerisinde meydana gelen iki ayrı akaryakıt deposu patlaması olayı, motorini tartışma konusu haline getirdi. Patlama olaylarıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Erzurum Şube Başkanı Vahit Bingöl, çarpıcı bir açıklamada bulundu. Bingöl, gerçek motorinin kesinlikle yanma ya da parlama gibi bir tepkime vermeyeceğini vurgulayarak, “Motorinin içerisine ateşi bile koysanız tutuşmaz, parlamaz ve yanmaz. Akaryakıt depolarındaki patlamalar motorin yüzünden değil, katkı olarak kullanılan 10 numara yağ ve solvent katkıları yüzündendir. Çünkü her iki madde de, yanıcı ve parlayıcı maddedir” diye konuştu.
GERÇEK MOTORİNİN YANMASI MÜMKÜN DEĞİL
Bingöl, soğuk havalarda motorinin sadece kalınlaşacağına dikkati çekerek, “Soğuk yüzünden kalınlaşan motorin, ısıtılmasıyla birlikte hemen kendini bırakır ve yeniden kullanıma hazır hale gelir. Depoların altında yakılan ateşin etkisi sadece budur. Ama motorinin içerisinde 10 numara diye tabir ettiğimiz yağ ve solvent katkısı varsa, ısınmadan dolayı yanma ve parlama mümkündür. Bunun dışında gerçek motorinin yanması söz konusu bile değildir” dedi.
VAHİT BİNGÖL: ÇOK MÜCADELE ETTİK
Sadece Erzurum’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında meydana gelen bu tip olaylarla ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda hep katkı maddeleriyle karşılaşıldığını dile getiren Başkan Bingöl, “Erzurum’daki patlamalarla ilgili incelemeler sürüyor. Fakat biz şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki, patlamaların motorinin kendisiyle hiçbir ilgisi yok. Bu patlamalara sebep olan kullanılan katkılardır” şeklinde konuştu.
Söz konusu katkı maddeleriyle ilgili olarak yıllardır mücadele verdiklerinin altını çizen Vahit Bingöl, “Bizim bu konuda birçok çalışmamız oldu, yetkilileri uyardık, katkı maddelerinin zararlarından bahsettik. Ama kimse bu sözlerimize kulak asmadı. Zamanında bu uyarılarımıza kulak asılsa idi, ne Erzurum’da, nede bir başka bölgede benzer olaylar yaşanmazdı. Dolayısıyla bu katkı maddeleriyle ilgili olarak gerekli önlemlerin acilen alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Editör
Son Güncelleme: 05.02.2014 12:43