Muhiddin YAZICIOĞLU- Mehmet Ali YILMAZ
Erzurum İl Genel Meclisi’nin oturumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan Büyükşehir Yasası masaya yatırıldı. Bülent Taşkesenligil’in yönettiği oturumda meclis üyeleri yasadan endişeli oldukları yönünde bir tavır sergiledi. Meclis üyeleri, yasanın onaylanması halinde ilçelerin İl Özel İdaresi’nin sorumluluğundan çıkıp Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanacak olmasından ötürü bir hayli tedirginler. Meclis üyelerinin endişeleri meclis kürsüsünden dile getiren AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Gültekin Keçeci, söz konusu yasayla hizmetlerin tam bir şekilde vatandaşa yansımayacağını ileri sürdü. Keçeci, yarım kalan projelerin biran önce bitirilmesi gerektiğini aksi taktirde Büyükşehir Belediyesi bütçesinin büyük bölümünün kent merkezine aktaracağını ve böylelikle hizmetlerin duracağını kaydetti.
İl Genel Meclis Üyesi Keçeçi, yatırımların etkin bir bütçeyle hayat bulacağını anımsatarak, şöyle devam etti:
“Dış kurumlara yapılan yatırımlarla cari giderlerin Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından tamamen kesilerek projesi yarım kalan ve çalışması düşük olan sulama kanallarına ayıralım. Bizden sonra Büyükşehir Belediyesi ile Ankara arasında problemler olacaktır. Büyükşehir, İl Özel İdaresi gibi bu konuya bakıp bakmayacağı da şüpheli. İmar ve İnşaat İşleri Daire Başkanlığı’nın aktaracağı kültür hizmetlerine 150 milyon, sosyal hizmetlere 200 milyon, tarım hizmetlerine 50 milyon gibi kaynağın toplanarak sulama kanallarına aktarılmasını özellikle istirham ediyorum. Çünkü bizden sonra bu sulama kanalları yatırım almayacak. Bu bizim projemiz. Bütçemizi köylümüzün gelir seviyesini arttırıcı yatırımlara yönlendirirsek faydalı olur.”
Genç, Keçeci’ye karşı çıktı
AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Atıf Genç, oturumda söz alarak Keçeci’nin endişelerini yersiz buldu.
Kimsenin endişe etmemesi gerektiğini ifade eden Genç, “Devlette devamlılık esastır. Bu yasayı yapanlar enine boyuna düşünmüşlerdir. Bizden sonrada köylere hizmet gidecektir. Bu Hükümet devam ettikçe her şey yapılacaktır. Cumhuriyet tarihinde yapılmayan hizmetler şuanda yapılmıştır” diye konuştu.
Bağıçlı: “Yasa hiçbir işe yaramayacak”
MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bahattın Bağıçlı ise ilgili yasanın bir işe yaramayacağını bildirdi.
Bağıçlı, “Kazım Karabekir, Dumlu ve Dadaşköy belediyeleri kapanarak Yakutiye Belediyesi’ne bağlandı. Bugün oralara giderseniz ne kadar hizmet aldıklarını görürsünüz. Yakutiye Belediyesi’ni veya Başkanı’nı yermek için söylemiyorum. Gücü ancak merkeze yani Yakutiye’ye yetiyor. Şehitler, Dadaşköy ve Dumlu hizmet alamıyor. Ben şuna inanıyorum. Belediye Başkanı, bütçenin yüzde 70’ini ya da 80’ini şehir merkezine aktaracaktır. Bu yasadan sonra Büyükşehir Belediyesi şehir merkezi dururken Karaçoban’ın en ücra köyünün yollarını açmaya uğraşmaz. İl merkezde bize bağlı olan köyler yasayla belediyeye bağlandı. Kışın İl Özel İdaresi yollarını açtı. 58 meclis üyesi 1 liralık hizmeti ilçelerine götürmek için mücadele veriyor” şeklinde konuştu.
Editör