MÜSİAD'TAN "MİLLİ DEVLETTEN MEDENİ DEVLETE TÜRKİYE" KONFERANSI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi tarafından "Milli Devletten Medeni Devlete Türkiye" adlı bir konferans düzenlendi.

05 Temmuz 2013 Cuma 11:55
MÜSİAD'TAN
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda MUSİAD tarafından düzenlenen konferansa İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özel konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu, MUSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan MUSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, "MUSİAD Erzurum Şubesi olarak göreve geldiğimiz andan itibaren kendimize bir hedef seçmiştik. şehrin dönüşümü bunlarla ilgili çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. dönüşüm derken üç ana hedefimiz vardı. Erzurum'un ticaret alt yapısının dönüşümü, kültürel alt yapısının dönüşümü ve yatırım alt yapısının dönüşümünü ön plana çıkardık. Biz şunu gördün Erzurum 1920'den 1980'e kadar Türkiye'nin sayılı şehirlerinden birisiyken 1980'den sonra diğer şehirlerin gelişimine ayak uyduramayarak gerilerde kaldı. 1980'de Türkiye büyük hamleler yaptı. Bunlar dış ticaret hamlesi ve turizm hamleleri oldu. Bu hamle neticesinde ülkemizin batısı ve güney doğusu yani dış ticarete yakın bölgelerimiz gelişti. Gelişmeye tek bölge Erzurum kaldı çünki biz ne turizm hamlesine nede dış ticaret hamlesine ayak uydurabildik. Türkiye'de batıda üretilen ürünler önüne engel konulmadan giderken doğuda üretilen ürünler gümrük engelinden dolayı dışarıya gidemedi ve biz dış tücaret hamlesinden pay alamadık. Türkiye'yi geliştiren hamlelerden birside turizm hamlesiyken biz hamleden de pay alamadık. Erzurum'un geçmişinden beri en öncelikli özelliği teknolojinin turizmin ticaretin merkezi oluşudur. Bu merkezin aktifleşmesi için elimizden geleni yapmak için uğraş vermekteyiz. Bunun iiçin ojistik merkezi ile ilgili çalışmalarımız vardı. Birde Karadeniz ve İran İpek Yolu hattının bağlanması için çeşitli tekliflerimiz oldu. Bunlardan biri ise Kop Tüneli projesidir. Bu proje önerimizi dikkate alıp yapmaları büyük bir hamle oldu. Üzerinde durduğumuz önemli noktalardan bir diğeri ise gümrüklerin düşmesi konusudur. Bu konu hakkında da çalışmalarımız devam etmekte." dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, "Öncelikle böyle güzel bir konferans düzenlediği için MÜSİAD'a teşekkür ediyorum daha öncede buna benzer çalışmalar yapıldı. Ben bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şunu belirtmek isterimki şehirler doğuyor büyüyor ve yaşıyor. Erzurum'da 1970 ve 1980 yıllardan sonra sıkıntılar yaşayan şehirler arasında oldu. Ama şuan itibariyle ciddi manada değişim söz konusu. Bazı şehirler hiç duraksamazken Erzurum son dönemde atağa geçti. Mesela 2011 kış olimpiyatlarının düzenlenmiş olması şehrimizin için önemli gelişmelerden biri oldu ve sürekli olarak yeni atılımlarla gelişimini hızla devam ettirmekte." diye konuştu.

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özel, "Milli devlet' diye anılan devletlerin aslında ulus devletidir. Ulus devletleri ise Avrupa kökenlidir. Bundan yaklaşık 100-150 yıl önce Avrupa ülkeleri, birçok prenslik ve ufak devletçiklerden oluşuyordu. Bunlar zamanla birleşerek 'ulus' devletlerini kurdular. Batı ülkeleri için faydalı olan ulus devlet anlayışının İslam coğrafyasına uygun değildir. "İslam coğrafyası, medeniyetler kuran büyük devletlerden oluşuyordu. Bu büyük devletler şayet 'ulus' devletlere bölünürse, bunun onların aleyhlerine olacağını biliyorlardı. Bugünkü manzara da bunu gösteriyor. Eğer etkin devlet olmak istiyorsak, bize dayatılan, bize ait olmayan ulus devlet modelinden vazgeçilip, medeni devlet olunması gerekiyor" şeklinde konuştu.


Editör

Son Güncelleme: 05.07.2013 11:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.