Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, hobi bahçesi bulunan öğretim üyelerini uyardı. Bahçelerin son bahar bakımı konusunda uyarıcı bilgiler veren Yılmaz, kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamasını istedi.
Atatürk Üniversitesi tarafından Erzurum-Aziziye karayolu üzerinde oluşturulan ‘Hobi bahçeleri’nde son bahar bakımı sürüyor. Öğretim üyelerine ayrılan hobi bahçeleriyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, bahçede gelecek yılda daha sağlıklı ürün almaya yönelik mevcut tüm bitki atıklarının uzaklaştırılması tavsiyesinde bulundu. Hobi bahçe sahibi öğretim üyelerine 9 maddelik tavsiyelerde bulunan Yılmaz, şu hususlara dikkat edilmesini istedi:
“Bitki atıkları bazı hastalık ve zararlılarla (böcek, afit gibi) bulaşık olabileceğinden bahçeden uzaklaştırılması gelecek yılki ürün sağlığı açısından önemlidir. Bitki atıkları belirtilen alanlara bırakılmalı, düzenleme yapılan alanlara çevreyi kirletecek şekilde atılmamalıdır.
Sonbaharda bahçeden yıllık ürünler söküldükten sonra bahçe bellenerek kesekli bir şekilde (toprak tesviye ve düzeltilmesi yapılmadan) bırakılmalıdır. Toprağın kesekli bırakılması ilkbaharda toprak işlemeyi kolaylaştırabileceği gibi, toprağın havalanması ile besin zinciri dönüşümü daha iyi sağlanacaktır. Daha iyi ürün elde etmek amacıyla bahçelerin sonbahar veya ilk baharda organik gübrelerle (yanmış ahır gübresi) veya bitki gelişimini destekleyici yardımcı materyalle (torf, perlit, kompost, vb. ) desteklenmelidir.
Bahçelerde dışarıdan kullanılmış/işlenmiş bahçe toprağı getirilmesi uygun değildir. Bu topraklar bazı hastalık ve zararlı etmenleri bünyelerinde bulundurabileceği gibi kimyasal ilaç veya gübre ile de bulaşık olabilirler. Bu durumda tüm hobi bahçe si kısa zamanda zarar görebilir. Bahçelerde kimyasal gübre çeşitleri ile ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Bu kimyasallar sadece kullanılan parseli değil, tüm alanı yıllar içerisinde etkilemesi kaçınılmaz gözükmektedir. Bu yıl bahçede kullanılan üretim materyallerinden (fide, tohum vb.) iyi sonuçlar alınmıştır. İlkbaharda fide teminleri parsel sahiplerinin talep etmesi durumunda tekrar yönetimimiz tarafından mayıs ayı içerisinde sağlanacaktır. Bahçeler Ekim 2012 sonuna kadar bitki atıklarından temizlenmeli ve kışa hazır duruma getirilmelidir. Toprakta sıkışma olabileceğinden toprak ıslak iken toprak işlemeden kaçınılmalıdır. Atatürk Üniversitesi tarafından yaptırılan, kent, bölge ve ülkemize örnek olabilecek olan Hobi Bahçelerinin yapımı kısa zaman içerisinde tamamen bitirilecektir. Şimdiye kadar olan bu süreçte bazı aksaklıkların yaşanması nedeniyle ve taleplerin yeniden değerlendirilerek bundan sonraki dönemlerde tüm katılımcıların katkıları ve kazanılan deneyimlerle daha iyi sonuçlar alınacağı ümit edilmektedir. Bahçelerde egzoz ile oluşabilecek ağır metal kirliliğinin önüne geçilmesi için ara yollara araç alınmamasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.”
Editör