Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, Erzurum Kongresi’nin 100. Yılı münasebetiyle ildeki etkinliklerin fikir ve organizasyon heyetinin oluşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Erzurum Valiliğinin 100. Yıl Tertip Heyetini hangi kriterlere göre oluşturduğunu merak ettiklerini söyleyerek bu heyetin şehrin en faal STK’lerinden ŞEHİRDER ve TDED Erzurum Şubesiyle hiçbir şekilde iletişime geçmemesinin anlaşılmaz ve üzücü bir durum olduğunu ifade etti.
TDED Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak Erzurum Valiliğine sorular yöneltti. Başkan Ertaş’ın açıklamaları şöyle:
“Millî Mücadelemizin kıvılcımının çakıldığı Erzurum Kongresi, o dönemin en mühim STK’si olan ‘Vilayet-i Şarkiyye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti’ öncülüğünde gerçekleştirildi. Sadece Erzurum’un değil bölge illerin sivil toplum liderlerinin delege olarak katıldığı toplantıya Mustafa Kemal Paşa da ordudan istifa edip ayrılarak sivil kıyafet giydikten sonra kabul edildi. Böyle hayatî ve sivil bir kongrenin 100. yılında Erzurum’da oluşturulan 100. Yıl Kutlama Heyetinde STK’leri kuşatıcı bir platform değil de ayrıştırıcı bir heyetin oluşturulması hepimizi üzmüştür.
Yetkililere soruyorum:
100. Yıl Tertip Heyeti nasıl oluşturuldu? Tertip Heyetinde olan yahut olmayan STK’ler hangi kriterlere göre belirlendi?
9 Kasım Tabyalar Yürüyüşü organizasyonunun başlamasında fikirleriyle ve faaliyetleriyle çok büyük emekleri olan, ‘9 Kasım Tabyalar Platformu’nun kurucuları arasında olan, 9 Kasım Tabyalar Yürüyüşünü tamamen kendi bütçesi ve imkânlarıyla 100’e yakın fotoğrafı basıp İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Erzurum Yakutiye Meydanı’nda sergileyip tanıtım faaliyetleri yapan ŞEHİRDER bu heyette neden yok?
II. Abdülhamit’in Erzurum Fermanı’nı gün yüzüne çıkaran, tanıtan, yine kendi imkânlarıyla tablo boy çoğaltıp, çerçeveletip kurumlara hediye eden, 9 Kasım’da tabyalarda okunmasını sağlayan ŞEHİRDER neden yok?
Erzurum Kongresi’nin 95. yılında yine kendi imkânlarıyla ‘Kongre Kararları’nı 10 bin adet bastırıp valilik standında dağıtan, bölgenin kalkınması için ‘Erzurum Kongresi’ başlığıyla bölge illerinin de katılacağı bir kongrenin her sene yapılması fikrini kamuoyuna açıklayan ŞEHİRDER neden yok bu heyette?
İlgili Vali Yardımcısı’na Erzurum Kongresi’yle ilgili birçok fikir ve faaliyet götürmemize rağmen kamu yararına bir dernek olup her sene Cumhurbaşkanlığıyla liseler arası yarışmalar düzenleyen TDED Erzurum Şubesi neden yok bu heyette?
Erzurum’un Kurtuluşu’nun 100. yılında EKOAVRASYA ve EBB ile ‘Yüzümüz Özümüz Bir’, ‘Sesimiz Avazımız Bir’ başlıklarında Azerbaycan Ankara Büyükelçiliğiyle beraber şehrin prestij programlarına ev sahipliği yapan TDED Erzurum neden yok bu heyette?
Erzurum’un Kurtuluşu’nda, 23 Nisan’da, İstiklâl Marşı’nın Kabulünde, EBB ile Osmanlıca-Türkçe gazete hazırlayan ve kendisini öne bile çıkarmayan ŞEHİRDER’in bu heyette olmamasına birçok kamu kurumu müdürü de, halkımız da şaşırmıştır. Tüm bu olup bitenden Sayın Valimizin haberi var mı acaba?
Kongre gibi birleştirici ve kuşatıcı bir sivil hareketin kutlanmasında STK’ler arasında ayrımcılık yapmak Millî Mücadele ve kongre ruhuyla örtüşüyor mu?
Her şeye rağmen TDED Erzurum ve ŞEHİRDER şehre karşı sorumluluğunu üyelerinin ve sevenlerinin fedakârlıklarıyla en iyi şekilde yapmaya gayret etmektedir. Bu bağlamda, 3 Temmuz’da Mustafa Kemal’in Erzurum’a gelişini ve 57 gün boyunca bulunduğu mekânları üyeleriyle ve halktan katılanlarla gezmiş, İstanbulkapı’da bu 57 günün hikâyesini bir seminer programıyla anlatmış, 10 Temmuz’da ‘Kongre Öyküleri’ başlıklı, yönetim kurulu üyemiz Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu’nun kitabını yayımlamış ve dağıtmıştır. Yine Hakan Hoca’mız Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’da kaldığı 57 gün için belgelerle desteklediği 57 Mustafa Kemal portresi hazırlamıştır. Başka sürprizlerimiz de olacaktır. Biz bu şehrin sivil fikriyiz, enerjisiyiz. Bizim enerjimiz ve şehre olan sevdamız hiçbir şeyden, kıskançlıklardan, itibar suikastlerinden etkilenmeyecektir. Bu vesileyle şerefle ve gururla yâd ettiğimiz Erzurum Kongresi’nin 100. yılını kutluyor, atalarımızı rahmetle anıyoruz.”
Editör