Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısına ilişkin, "Vatandaşın işi kolaylaşacaksa, hak ve özgürlük alanı genişleyecekse nikahı belediye, müftü, vali kıymış, kurum açısından biz buna bakmıyoruz. Nikah alenileşmiş mi kamu görevlisi bunu resmileştirmiş mi, buna bakarız. Yasa koyucu kim nikahı kıysın derse, hepimiz buna saygı duyarız." dedi.
Malkoç, Erzurum'daki bir otelde bir araya geldiği gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) yeni bir kuruluş olduğunu söyledi.
Vatandaşlarla irtibat ve kurumun tanınırlığı konusunda özel gayret gösterdiklerini ifade eden Malkoç, şöyle konuştu:
"Kararlarımız, tavsiye kararlarıdır ama bazen bunlar yanlış anlaşılıyor. 'Tavsiye kararları zayıf kararlardır, tavsiye ettin, idare uysa da olur uymasa da olur' deniliyor. Hayır öyle değil. KDK'nın sadece Türkiye'de değil, dünyadaki gücü de bu tavsiye kararlarından geliyor. Hani mahallelerde,köylerde büyükler, kanaat önderleri vardır. Onların gücü manevidir. Bazen bir bakışları birçok sorunu çözer ya KDK da toplumun genelinin ak sakalı niteliğinde. Bakışlarımız değil ama kararlarımız veya ilişkilerimizle sorunları çözmeye çalışıyoruz."
Malkoç, kamuoyu ve TBMM'den aldıkları gücün kararlarının icrasında çok etkili olduğuna işaret ederek, "KDK'yı bürokrasinin bir parçası olarak görenler var. Bu, belki KDK'nın yeterince tanınmamasından kaynaklanıyor. Biz kesinlikle kamu bürokrasisinin içinde, bürokratik bir kurum değiliz. Biz vatandaşın derdine derman arayan bir kurumuz. Bakış açımız insan hakları odaklıdır." diye konuştu.
"VATANDAŞIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK HER ÇÖZÜME SICAK BAKARIZ"
Müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısına ilişkin görüşü sorulan Malkoç, yasamanın faaliyetlerinin kendi alanlarına girmediğini belirtti.
Yasamanın bu tür konularda dilediği gibi tasarrufta bulunabileceğini aktaran Malkoç, şunları kaydetti:
"Vatandaşın işini kolaylaştıracak her çözüme sıcak bakarız. Müftü veya bir başka kamu görevlisi nikah kıyacakmış, bunlar toplumun ihtiyacına göre şekillenir, talep halinde gelir, talep de TBMM'de yasallaşır veya reddedilir. Bugün müftü dediğimiz insanlar devletin ilgili kurumlarında belirli kademelerinde geçmişte görevler yapmış kamu görevlileridir. Burada önemli olan nikahta aleniliktir, bu aleniliğin devlet tarafından tescillenmesidir. Şahit oluyorsunuz, belediye başkanları işleri oluyor nikaha yetişemiyor, memurunun işi çıkıyor. Bazen öyle oluyor ki taşeron firma üzerinden alınan kişilerin bile nikah kıydığı oluyor. Yani onlar nikah kıyınca oluyor da müftü kıyınca mı olmaz. Bu, vatandaşın işini kolaylaştırmak değil, zorlaştırmaktır."
Malkoç, bu konuya din ve vicdan hürriyeti açısından da baktıklarını dile getirerek, "Bu tasarının yasalaşıp yasalaşmaması Meclisin iradesine bağlıdır. Vatandaşın işi kolaylaşacaksa, hak ve özgürlük alanı genişleyecekse nikahı belediye, müftü, vali kıymış, kurum açısından biz buna bakmıyoruz. Nikah alenileşmiş mi, kamu görevlisi bunu resmileştirmiş mi, buna bakarız. Yasa koyucu kim nikahı kıysın derse, hepimiz buna saygı duyarız."
Konuşmaların ardından KDK denetçileri kendilerini tanıtarak, görev alanlarında yaptıkları çalışmaları basın mensuplarıyla paylaştı.
Editör