Eskiden kar yağardı Erzurum’a adam boyu,
Toprak damlarda sırt sırta yaşardık
Sabahleyin kalkar damlarımızı kürürdük ya Allah
Eskiden kar yağardı Erzurum’a…
Erzurum’un kanyonlarıyla ünlü ilçesi Hınıs’ın değerlerinden Tekin Karabey’in bu şiirini dinleyip de hüzünlenmeyen var mıdır acaba? Erzurum’un erenlerinden marifetnamenin sahibi Pasinlerli İbrahim Hakkı’ya sormuşlar; ‘‘Bu kar ne zaman yağmaz?’’ Cevap vermiş mübarek. ‘’Ne zaman kar para eder, o zaman yağmaz’’…
Bilim ise neden kar yağmıyor sorusuna ‘İnsan’ yüzünden diye cevap veriyor. Detaylar, ‘Kar yağmıyor, Çünkü’ başlıklı yazımda…
Erzurum halk takviminde; ‘’İlk kar 29 Ekim’de, olmazsa 10 Kasım’da yağar. Bu iki tarihte yağmazsa mutlaka yılbaşında yağar’’ denilir. Ve yine denilir ki; ‘’Aralık ayı, kar yağmayan kısır aydır’’…
Anadolu’da 250 yıldır devam eden bir gelenek var. Adına Kürtük deniliyor. Yaylalarda su ihtiyacını karşılamak için yapılan kar saklama yöntemiyle kar erimeden 3-4 ay saklanabiliyor…
Dünyanın en iyi kış turizm merkezi olarak gösterilen Ejder 3200 bünyesindeki Palandöken ve Konaklı her zaman kış sezonunu en erken açan tek turizm destinasyonu. Nasıl mı? Kürtük yöntemiyle… Geçen yılın kar’ıyla pistler kayağa hazır hale getiriliyor. Palandöken’de Kış başlıyor.
Dünyayla kavgalı Ruslar yola çıktı bile… Üşüyen Avrupalılarda valizlerini toplamaya başladı… Detaylar; ‘Sobanın başına haçlı seferi’ başlıklı yazımda.
Bu arada, 1 milyar 246 milyon 72 bin 369 kişilik nüfus potansiyeline sahip Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından, ‘Erzurum 2025 yılı turizm başkenti’ olarak seçildi ve onaylandı. EİT neyin nesi mi? Bizim öz be öz gardaşlarımız ve ata yurtlarımız…
Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan, Afganistan, Pakistan, İran, Türkiye, Azerbaycan’dan oluşan KKTC’nin de gözlemci olduğu oluşum.
Kırmızı peri bacalarıyla görenleri büyüleyen Narman’ın yetiştirdiği, Palandöken sevdalısı rahmetli İbrahim Erkal’ın, şarkısında dediği gibi bu yıl herkes Erzurum’da ‘Bi çay getir kıtlama’ diyecek..!