Hekimlerin piri İbn-i Sina’ya göre hastalıların sebebi; ‘’Çok yemek ve yemek üstüne yemek’’. Allah resulü ise ‘’Her hastalığın sebebi tokluktur. Az yemek sıhhatin anahtarı, ilmin ise şartıdır’’ der. İnsan vücudu hastalanmamak üzere tasarlanmıştır. Fıtrata aykırı yaşantı vücudu hasta eder.

200 bin yıldır insanoğlu hastalanınca ilaç kullanmıyor, doğal yöntemlerle tedavi oluyordu. Ne bu kadar çok hastalık ne de hasta vardı. Bugün baş ağrısına ilaç, diş ağrısına ilaç, tansiyona ilaç, strese ilaç kullanır olduk. Erzurum’da bu yılın ilk altı ayında hastanelere başvuran hasta sayısı 6 milyonu aştı. İşin bir de ilaç boyutu var. Daha da kötüsü 2 binden fazla ilaç yurt dışından temin ediliyor.

Ürettiği yüksek katma değerin yanında sağladığı teknolojik ve bilimsel katkı sebebiyle ülkeler için ilaç sektörü stratejik öneme sahip. Bugün dünyanın en büyük ilaç firması ABD’li Pfizer. Türkiye’de ise Abdi İbrahim. 300 tane firma var. 56 tanesi yabancı. Almanya, ABD, Güney Kore, İsviçre ve İtalya en fazla ilaç aldığımız ülkeler. İlaç pazarında 19. sıradayız. Döviz kurundaki oynaklık yüzünden ilaç sıkıntısı yaşıyoruz.

2020 yılında Erzurum Atatürk üniversitesinde görevli bilim insanlarının Parkinson, Alzheimer ve Depresyon gibi hastalıklara yönelik uluslar arası patentli ilk milli ilacı geliştirdiklerini biliyor muydunuz? İşte o ekibin içerisinde yer alan ve bugün o üniversitenin rektörü olan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, yerli ilaç üretimi için şırıngasını çekti ve dedi ki; ‘’İlaç bizim işimiz’’.

Geçtiğimiz hafta Atatürk üniversitesinde düzenlenen konferansta yerli ilaç üretimi konuşuldu. Rektör Hacımüftüoğlu, Türkiye’nin ilaç sektöründe dışa bağımlılığını ve yerli üretimin kaçınılmaz olduğunu belirterek, ‘’Üniversitemizin Farmokoloji ve Kimya bölümleri, Türkiye’de lider konumda. Uluslar arası alanda ilk 100’de. Bu güçlü altyapıyı destekleyen Eczacılık fakültesiyle üniversitemizin yerli ilaç üretiminde stratejik bir merkez haline geleceğine inanıyorum. Yani ilaç üretimi bizim işimiz, başlıyoruz’’ diyerek, hapı yutmadan önce harekete geçildiğini ilan etti.

Yani ülkemizin en büyük ve en köklü sağlık merkezlerinden birisi olan Erzurum Atatürk üniversitesinde ilaç üretimi başlıyor. Ne diyelim gayret hocalardan takdir Allahtan…

Yolunuz da bahtınız da açık olsun inşallah.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.