Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından 2016 yılının şehirle ilgili ilk kitabı çıktı. "Hatırlardaki Erzurum".
Editörlüğünü Yusuf Kotan ve M. Hanefi İspirlinin yaptığı, 41 yazarın 41 yazısıyla şehir kültürüne örnek bir katkı sunuldu.
Kitap sekiz bölümden oluşmakta. Şehirde ikamet eden yazarlar olduğu gibi yolu Erzurum'a düşen çok sayıda yazarın şehirle ilgili anıları kitabın sahifelerini süslerken, okuyucuyu eskilere götürmekte, hafızaları zorlamakta, bazen ah çektirmekte, bazende tebessüm ettirmektedir.
Atatürk Üniversitesinin emektar hocası saygı değer Mehmet Orhan Okay döneminin Erzurum'unu okuyucusuna güzel üslubuyla aktarırken, Ömer Özden hoca "Bir Zamanlar Erzurum'da" yaşadıklarını anlatıyor.
Hakan Hadi Kadıoğlu hoca; "Evvela Erzurum ya da Erzurum ve Ben" yazı başlığıyla okuyucunun huzuruna çıkarken Sadık Kılıç hoca "Erzurum; Rüya ve Gerçeklik Kavuşumunda Bir Kent" demekte, D. Mehmet Doğan; "Erzurum: Bir Ömür Mukabele" ile okuyanları düşünmeye sürüklemektedir.
Mustafa Çetin Baydar; "Erzurum Sazlıklarını" konu edinirken, Muammer Cindilli; "Erzurumun Bacalarını" işliyor. Naci Elmalı; "Bahçesi Meyveli Evler" konusunda bilgi aktarırken, İbrahim Aydemir "Erzurumun Eşref Vakitlerini" okuyucuyla paylaşıyor. Burak Karen ise Doğu kitabevini konu alırken bir dönemler olan diğer kitabevlerinden söz ederek bizi ötelere götürüyor.
Dilaver Düzgün hoca; "Çocukluk Yıllarımın Erzurum" özlemini dile getirirken, M. Talat Uzunyaylalı; "Çocukluğumun köyünden ve Erzurumdan" bir kesit sunmaktadır. Nizamettin Korucu; "Erzurumdan İnsan Manzaralarını" işlerken, Şaban Abak; "Gide de Gelemeye O Seneleri" demekle yüz yıl öncesine göndermede bulunmaktadır.
M. Hanefi İspirli; "Her Anı, Yüreğimde Saklı Bir göz Yaşı" ile okuyucuya seslenmekte, Halit Dursunoğlu; Köyden Şehre yolculuğun" öyküsünü paylaşıyor. Muzaffer Taşyürek; doğduğu, büyüdüğü "Murat Paşa" Mahallesini anlatırken, Ali Kurt; "Havuzbaşı'ndan Cumhuriyet Caddesine Girişin" öyküsünü anlatıyor.
Abdurrahman Zeynal; "Havuzbaşı'ndan Karskapı'ya" yürürken tarihte olan kültür varlıklarını gösterirken, Hüseyin Yurttaş Hoca; "Kırkçeşmeden Ağşağıya Yürek Yangınım" demektedir. Şahin Torun; Köşk Mahallesinden okuyucuya seslenirken, Ali Köseoğlu; "Habip Efendi Mahallesini" tanıtmaktadır.
Nurullah Genç hoca "Gönül Albümünden Birkaç Fotoğraf" derken, Tacettin Şimşek; "Cep Aynamda Erzurum Resimleri" demektedir.İsmail Bingöl; "Geçmişin Yüzünden Hatıramda Kalanlar" ifadesiyle, Turan Karataş; "Yüreğimin Ateş Aldığı Şehir" demektedir.
Mehmet Taştan; "Buzlardan Rüya Şehir", Feridun Andaç; "Yüzüm Özleminle Solacak", Ali Haydar Haksal; " Üniversite Yıllarımla" gençliğindeki hatıraları paylaşacak. Şair Ahmet Efe; "Kırk Yıl Sonra Geldiği Erzurum'un dünü ve bugünüyle ilgili bir mukayese yaparken,Cahit Solakoğlu; "Anılarındaki Erzurum'u" okuyucusuyla paylaşmakta, Mustafa Ağırman ise "Ömrümün Baharı" demektedir.
İbrahim Kavaz; "Fedakarlığı Hayatının Gayesi Bilen İnsanların Şehri" diyerek Erzurum'u tanımlarken, Erdal Güzel; "Kar Diyarı Erzurumdan Beyaz Hatıralar" diyecektir. M. Sıtkı Aras; "Erzurum köylerindeki sosyal hayata" dikkat çekerken, Lütfü Sezan köylerdeki "misafir odaları ve konakları" ele almaktadır.
Rasim Cinisli; "Erzurum'da Dört Güzel insanla" konuyu derinleştirirken, Sıddık Akbayır; "Mavi Beyaz Yirmi Beş Kare", Reşat Coşkun; "Tezgahtar" ve son olarak Harun Kazan; "Mısır Satan Adam" yazılarıyla okuyucularının karşısına çıkmaktadır.
Sonuç olarak bu güzel eseri "Erzurum Kitaplığına" kazandıran, M. Hanefi İspirli ve emeği geçenleri kutlar başarılarını devamını dilerim.
izmir'deki kitapçılarda bulamaz mıyız ? sadece erzurum'da mı satışa sunuldu kitap?