Hayvancılık Doğu Anadolu bölgemiz başta olmak üzere birçok bölgede amatör yani geleneksel ve profesyonel şekilde yapılmaktadır. Son dönemlerde hayvancılıkta devletin ve üreticinin doğru işler yapmadığını düşünüyorum.
Hayvancılıkta et kombinaları vardı. Çok önemli görevleri vardı. Et kombinaları, hayvan üreticisinin elindeki hayvanları piyasa değerinde devlet güvencesiyle alırdı. Hayvancılık yapan vatandaşların ellerindeki ürünü çoğu zaman piyasa değerinin üzerinde alarak iki önemli iş yaparlardı. Birincisi hayvancılık yapan ve et üreten kesime üretebilmelerini artırmak için destek vermiş olurlardı. Hayvancılıktaki üreticiyi desteklemek gerçek anlamda bu şekilde yapılabilir. İkincisi ise et ve balık kombinaları vatandaşa sübvansiyon yaparak daha ekonomik şekilde etin ulaşmasını sağlardı. Piyasada suni pahalılık oluşmasını engellerdi.
Hayvancılık yapan üreticiler hayvanlarını meralarda (yaylalarda) otlatırlardı. Ta ki; meraları (yaylaları) koyunculuk yapanlara kiraya verene kadar bu böyle devam etti.
Sonra bir kısım köylülerimiz meralar ve yaylalardaki otları satmaya başladılar. Yayla otları satılınca hayvanlarını da sattılar. Mesela Karayazılı bir arkadaşım yüz inek sattıklarını şimdi elli yıllık ot parasıyla bunu yerine koyamayacaklarını söylemişti.
Şeker fabrikalarında şeker üretimi yapılırken hayvan üreticilerine oldukça ekonomik şekilde şekerin küspesi verilirdi. Köylümüz hayvanlarına şeker pancarı yedirirlerdi. Ve oldukça ekonomik et üretmenin bir yoluydu. Şeker fabrikaları da inaktif oldu!
Köylümüz yonca, gorunga, çavdar, arpa, yulaf ekerdi ve hayvanlarına yedirirlerdi. Şimdi çok fazla ekim yapacak köy ve köylüde, köyleri mahalle yaptıktan sonra kalmadı!
Meralardaki ve yaylalardaki otlar satılıp veya kiraya verilince elbette köylü hazır yem almaya başladı. Yem fabrikaları ithal edilen yemlere yenik düşünce yemler pahalandı.
Et ithali hayvancılığı ve et üreticiliğini bitirme noktasına getirir. Et ithalinden vaz geçilmelidir.
Hayvancılık için eskiden yaptığımız doğru işlere dönülmedikten sonra; sadece boş masalarda boş sözlerle tartışılacak bir konu olarak kalır!