Hele şükür..!

Tarihler ağlar vatan yanarken,

Eller öz vatanda nara atarken,

Ufukta ümidin nuru batarken,

İlk sesi haykıran yüce Erzurum…

Diye devam eden Erzurum marşının İstiklal marşı yazılana kadar ülkemizin milli marşı olduğunu biliyor muydunuz?

Evcil hayvanlar binlerce yıldır insan kontrolü altında ve insanın yaptığı evde veya barınakta yaşardı, ya şimdi..? Başıboş köpeklerin sadece Erzurum’un kenar mahallelerinde olduğunu sanırken, meğerse milli bir problemmiş. Hükümet çözüm için harekete geçti.

Tarım bakanlığı verilerine göre, 5 yılda 260 bin, bir yılda 350 bin köpek kısırlaştırıldı. Başıboş köpek kaynaklı 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanmalı vaka kayıtlara geçti. 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı 438 bine yükseldi.

Gelişmiş ülkelerde köpek dışkıları ulu orta yerlerde bırakılmaz. Şayet bırakılırsa, teneffüs yoluyla parkta, bahçede sokakta, Kist-Hidatik hastalığı oluşur. Sağlık bakanlığı verilerine göre, son on yılda ülkemizde bu hastalığın görülme sıklığı 8,8 kat arttı..!

Ülkemiz sokaklarında 4 milyon köpek var. Bir köpek 5-6 sene sonra 60 bin köpek oluyor. Onlarca insanımızı köpek saldırıları sonucu kaybettik. Hükümet, şimdiye kadar, ‘Yakala-kısırlaştır-sal’ metoduyla çözmeye çalışıyordu ama olmadı. Şimdi ise sokak köpeklerinin sahiplenilmesi denenecek.

Hükümet tarafından hazırlanan taslakta, bu sorunu sürekli gündeme getiren, ‘İlk sesi haykıran yüce Erzurum’dan bir dadaş, bir Nene Hatun Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu’da dinlenecek. Kuvvetle muhtemel ki, hocanın önerileri sorunun çözümünü getirecek.

Bu arada evinizi fareler basınca ya da tarlanıza kargalar dadanınca ne yapıyorsunuz? Peki ya, koklamaya kıyamadığınız evladınızı köpekler ısırırsa..!