123 bin 890 adet araca sahip olan Erzurum’da 6 kişiye bir araç düşüyor. Şehirde; Havuzbaşı, Numune ve Menderes yer altı otoparklarıyla, Erzincankapı, Hasırhan, Cedit ve Aziziye çok katlı otoparkları bulunuyor. Yapımı devam eden Demirciler ve Gürcükapı yer altı otoparklarıyla da önümüzdeki günlerde kapasite daha da artacak. Araç sayısında Erzurum bölgede 3, ülke genelinde de 46. sırada.
ETÜ tarafından yapılan araştırmada; ‘Otobüs hatlarının çok uzun olduğu ve minibüslerle otobüs hatlarının aynı olmasından’ dolayı trafikte tıkanmalar yaşandığı tespit edilmiş. B7 hattı 46, K2 hattı 31, K7 hattı 29, G9 hattı 26, G10 hattı ise 25 kilometre uzunlukta. Büyükşehir belediyesi, sürekli yeni araç alımları yapsa da sonuç değişmiyor. Hafif raylı sistem projesi de rafa kaldırıldı. Detaylar; ‘Nerede kaldı Erzurum tramvayı’ başlıklı yazımda.
26 bin 370 nüfuslu Hilalkent'te ulaşım tam bir bilmece. Semte K3, K7, K7/A, G9 ve K10 hatları çalışıyor. G9 hattı hariç, diğer hatlar Şükrüpaşa Mahallesi üzerinden gittiği için Gez kavşağına çıkmak tam bir saati buluyor. Sanayi üzerinden direkt çalışan G9 hattı ile Kongre Caddesi'ne yolculuk süresi ise 15 dakika… Hem Hilalkent sakinleri, Gez Mahallesi'nde değil, daha çok Kongre Caddesi bölgesinde yoğun… Bu da bir başka muamma..!
Hilalkent için Sanayi üzerinden direkt hat artık kaçınılmaz. (Bir zamanlar Yoncalık ile Sanayi arasında çalışan 7 numaralı hat)… Zaten toplu taşımadaki amaç, en kestirme yoldan, vakitten ve yakıttan tasarruf sağlayarak, güvenli bir şekilde taşıma sağlamak değil mi?
Şayet bu konuda güncelleme yapılmazsa, belediyenin otobüs alma, Hilalkentli'nin de otobüs bulma macerası daha çook sürecek..!