Önce Mısır çarşısı, yakın zaman önce de panoramik müze yapılacağı söylendi. Bahsettiğim yer yıllardır Milli Savunma Bakanlığı Erzurum iç tedarik bölge başkanlığı tarafından depo olarak kullanılan Taş ambarlar.

164 yıl önce yapılan tarihi bina artık büyükşehir belediyesinin oldu. Bu bina şehre değer katabilir. İlk, orta, lise ve yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 400 bin olan, iki üniversiteli Erzurum’daki bu tarihi depo, İstanbul’daki Rami kışlası gibi kütüphaneye çevrilebilir. İçerisine şehirdeki sahaflar getirilebilir. Eski Erzurum evlerindeki oturma düzeni gibi tasarlanarak, farklı bir kongre merkezi ve kütüphane yapılabilir.

Hem gençlerin oturup ders çalışacağı, hem kitap alım satımı yapabileceği hem de araştırma yapabilecekleri bir mekân olabilir. Aynı zamanda da turizm kentinde gezilip görülecek farklı bir varış yeri olur. Taş ambarlar kütüphanesi, toplantı ve söyleşi salonları, okuma salonlarıyla, açık oturum, forum ve kongrelerle, gösterilerin yapılabileceği fuaye alanları tasarlanabilir. İstanbul’da kışlada oluyorsa, Erzurum’da da ambarda neden olmasın ki..?

Belirli günlerde halk ozanları geceleri, şiir akşamları, bilgi yarışmaları, zekâ oyunları, paneller ve daha onlarca etkinlik Taş ambarlar kütüphanesinde yapılabilir ve katılım rekorları kırılır. Hatta şehrin merkezindeki bu mekân bu şehrin kültür merkezi bile olabilir.

Şimdi önce İstanbul’daki Rami kütüphanesine bir bakın, sonra da dönüp Erzurum'daki Taş ambarlara..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Belgin Birgören 2024-05-05 13:14:02

Erzurum’daki o güzelim taş binayı, Halk Eğitim Merkezi binasını yıkan zihniyetten böyle güzel bir projeyi düşünmek mümkün olabilir mi?

Avatar
Belgin Birgören 2024-05-04 19:13:37

Erzurum’daki o güzelim taş binayı, Halk Eğitim Merkezi binasını yıkan zihniyetten böyle güzel bir projeyi düşünmek mümkün olabilir mi?

Avatar
Ebubekir KAYA 2024-05-04 06:35:03

Taş ambalar, ticarî işletmelere tahsis edilirse yapılacak tadilatlarla taş mağazalar gibi tarihi özelliğini (orijinalliğini) kaybeder

Avatar
Tamer 2024-05-03 18:25:12

Olmaz bura İstanbul değil. Belediye orayi halleder merak etme

Avatar
Murat Ertaş 2024-05-03 13:41:40

Güzel öneriler

Avatar
Memduh Büyükkılıç 2024-05-03 11:11:31

Güzel bir öneri ancak şanssızlığı Erzurum'da olması.