İstanbul'un kışlası, Erzurum'un ambarı...

Önce Mısır çarşısı, yakın zaman önce de panoramik müze yapılacağı söylendi. Bahsettiğim yer yıllardır Milli Savunma Bakanlığı Erzurum iç tedarik bölge başkanlığı tarafından depo olarak kullanılan Taş ambarlar.

164 yıl önce yapılan tarihi bina artık büyükşehir belediyesinin oldu. Bu bina şehre değer katabilir. İlk, orta, lise ve yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 400 bin olan, iki üniversiteli Erzurum’daki bu tarihi depo, İstanbul’daki Rami kışlası gibi kütüphaneye çevrilebilir. İçerisine şehirdeki sahaflar getirilebilir. Eski Erzurum evlerindeki oturma düzeni gibi tasarlanarak, farklı bir kongre merkezi ve kütüphane yapılabilir.

Hem gençlerin oturup ders çalışacağı, hem kitap alım satımı yapabileceği hem de araştırma yapabilecekleri bir mekân olabilir. Aynı zamanda da turizm kentinde gezilip görülecek farklı bir varış yeri olur. Taş ambarlar kütüphanesi, toplantı ve söyleşi salonları, okuma salonlarıyla, açık oturum, forum ve kongrelerle, gösterilerin yapılabileceği fuaye alanları tasarlanabilir. İstanbul’da kışlada oluyorsa, Erzurum’da da ambarda neden olmasın ki..?

Belirli günlerde halk ozanları geceleri, şiir akşamları, bilgi yarışmaları, zekâ oyunları, paneller ve daha onlarca etkinlik Taş ambarlar kütüphanesinde yapılabilir ve katılım rekorları kırılır. Hatta şehrin merkezindeki bu mekân bu şehrin kültür merkezi bile olabilir.

Şimdi önce İstanbul’daki Rami kütüphanesine bir bakın, sonra da dönüp Erzurum'daki Taş ambarlara..!