Türkiye'de kış mevsiminin en sert geçtiği şehirlerin başında gelen Erzurum'da, soğuk geçen mevsimlerde hastalıklara karşı vücut direncini artırdığına inanılan "dut çullaması", lezzetiyle de damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.
Özellikle Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ve Şenkaya ilçelerinde yetiştirilen dut, belirlenen alanlarda toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor.
Toplanıp temizlendikten sonra bir kısmı evlerde "dut çullaması" olarak tüketilmek üzere ayrılan dutun kalan kısmı da aynı amaçla işletmelere satılıyor.
Yöre halkının önceden yemek olarak tükettiği ancak zamanla tatlı olarak sofralarda kendisine yer bulan bu lezzetin yapımı da son derece pratik.
Kimine göre "tatlı" kimine göre ise "yemek" olduğu dile getirilen bu lezzetin yapımına önce ıslatılan kuru dutun ısıtılmış tavaya alınarak ölçüsü kadar su ilave edilerek kaynatılmasıyla başlanıyor. Ardından suyunu çeken dutun üzerine tereyağı ilave edilerek kavruluyor. Dutun üzerine yumurta eklendikten kısa süre pişirildikten sonra servise hazır hale getiriliyor.
Besleyici olduğu ve hastalıklara karşı vücut direncini artırdığı belirtilen "dut çullaması", ceviz ve fındık ile süslenerek konulduğu sofralarda lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Erzurum'a gelen misafirlerin aşina olduğu ve bolca tükettiği kadayıf ve lor dolması ile cağ kebabının yanında "dut çullaması" da sofralarda yöresel lezzet olarak kendisine yer buluyor.
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, AA muhabirine açıklamada, Erzurum'un yemek kültürünün yaz ve kış olarak ayrıldığını, "dut çullaması"nın da yöreye ait bir lezzet olduğunu belirtti.
Bu lezzetin çok besleyici olduğunu vurgulayan Almaz, şunları söyledi:
"Bu lezzeti vatandaşların bir bölümü tatlı niyetiyle tüketiyor ancak bu aslında bir yemektir. Dut çullaması besleyici, enerji verici ve doyurucudur. Hem kış mevsiminin soğuk havasından korunmak hem de doğal bir ürün olmasıyla Erzurum'da yaygın olarak tüketiliyor. Dut aslında bir meyvedir. Bu meyveden yemek yapılmasına Türkiye'de hiç rastlamadım. Meyveden yemek yapılması ülkemizde klasik değildir. Kente gelen ziyaretçilerimizin dut çullamasını kesinlikle denemelerini tavsiye ediyorum. İlk defa tüketen çok sayıda kişi tarafından çok beğenildi."
"ATALARIMIZDAN GELEN BİR TATLI"
Erzurum'daki bir restoranın işletme müdürü Gürbüz Yıldırım da "dut çullaması"nın geçmişinin çok eskiye dayandığı aktardı.
Yıldırım, iş yerlerinde bu lezzete ilginin yoğun olduğunu belirterek, "Atalarımızdan gelen bir tatlıdır. Mekanımızda dut çullamasına çok yoğun talep alıyoruz. Gelen yabancı ve yerli turistler bilmediği için anlattıktan sonra yapıp sunuyoruz. Değişik bir damak tadı, bir kızartmadan öte hafif bir meyve tatlısı oluyor. Dut çullamasına talep çok, siparişlere yetişemiyoruz." dedi.
Samsun’dan gezi amaçlı Erzurum'a gelen Tayfur Abbasoğulları ise "dut çullaması"nın tadını çok beğendiğini ifade ederek, "Yapılışı kolay ve pratik yemeğe benziyor ama lezzeti gayet güzel ve hafif bir tatlı. Bu tatlıyı herkese tavsiye edeceğim. Dutu normalde yaş olarak tüketiriz. Dut meyvesi tatlı olarak da yenilebiliyor ve bunu da Erzurum’da öğrenmiş olduk." diye konuştu.
Editör