Mağdurlar, Mücahit T., Nuri A., Cedat K., Erdal P., İsmail K. Birgül Y., Mehmet A. ,Yusuf Y. ,Yunus Ö., Yavuz Maden, Yener A., Mehmet E. ve Bayram Ç., Şükrü Paşa Mahallesi'nde oto tamircisi olarak çalışan kaporta ustası 42 yaşındaki İsmail C.'den otomobil aldı. Bir süre sonra satın aldıkları otomobillerin "çenç" yapıldığını öğrenen şahıslar, İsmail C.'den şikayetçi oldu. 14 kişinin suç duyurusu üzerine harekete geçen polis Kriminal Laboratuarında yapılan incelemelerde araçların motor numaralarının orijinal, ancak şasi numaralarının üzerinde müdahale yapıldığı ve orijinal olmadığını tespit etti.
'Çenç İsmail' lakaplı İsmail C.'nin evinde yapılan aramada bir adet 4AU223648 seri nolu hurda motor bloğu bulundu. Sanığın ağır hasarlı olarak aldığı araçları filen parçalamak suretiyle hurdaya ayırdığı ve ardından da ele ettiği hurda motoru hukuka aykırı bir şekilde, perte ayrılan araçlara yapıştırarak 'Çenç' haline getirip, müştekilere sattığı tespit edildi.
Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, İsmail C.'nin 'pert' ve 'ağır hasarlı araçların' kayıtlardan düşürülmesi için Trafik Tescil ve Şube Müdürlüğü'ne 'mutlaka teslim' edilmesi gereken evrakları da vermediği ve bu yolla araçlara ait ruhsat ve plakaların da kendisinde bulunduğuna dikkat çekildi. İddianamede, Kriminal raporlarına göre, 'Çenç' çıkan otoların birçoğunda şasi numarasının bulunduğu bölümün zımparalanma, taşlama ve silme sonucu yok edilmesinden sonra yerine hurda olarak alınan araçların şasi numarasının vurulduğu ve elde edilen aletlerle 'Çenç' işlemini gerçekleştirildiğine yer verildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İsmail Ç. hakkında 14 kez 'dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlarından verilen 47 yıl 6 ay hapis, 30 Bin TL adli para cezasına hükmedilmişti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi İsmail C.'nin hapis ve para cezasını onandı.
Editör