Ülkemizde satın alınan meyve sebzenin yarısı çöpe atılıyor. Dünyada gıda kaybı ile sürdürülebilir tarım ve beslenme konularında 67 ülke arasında dünya lideri Fransa. Türkiye ise bu alanda diplerde 58. sırada. 4 milyon 800 bin dekar tarım alanına sahip, 35 bin çiftçi tarafından Erzurum’da üretilen tonlarca sebze ve meyve ise toplama zahmetinde bile bulunulmuyor. Çünkü; para etmiyor. Toplananların ise Mersin’den yurt dışına ihraç edildiğini biliyor muydunuz?

Hayvansal işletme sayısı 56 bin, tarımsal işletme sayısı 72 bin olan Erzurum’da tarımsal üretimin toplam değeri 6 milyar 500 milyon lira. Yıllık sebze üretimi 34 bin 140 ton olurken, meyve üretimi 20 bin 844 ton. Misal; Tortum elması. 60-80 kuruş arasında alınıyor. Ama kimse toplamıyor bu fiyata. Meyve dalında çürüyor. Ama Erzurum’da üretilen meyve ve sebze Mersin’e giderse yurt dışına ihraç edilebiliyor..! Çünkü; işleme tesisleri Erzurum’da değil, Mersin’de. Erzurum’da tek bir tane sebze meyve kurutma tesisi yok..!

Sebze meyve kurutma tesisi; Birkaç çeşit meyve makinede cips şeklinde ince ince kesiliyor, kurutuluyor, paketleniyor ve market raflarında yerini alıyor. Sonra… Sonra afiyet olsun… Çok basit bir tesis ama ne yazık ki bu tesisi bu şehirde yapacak müteşebbis yok..! Üstelik yüzde 50-60 seviyelerinde devlet hibe verirken bile. Haliyle meyveden de sebzeden de Erzurum çiftçisi doğru düzgün para kazanamıyor.

Potansiyelleri harekete geçirmezsek, Elma’yı Fransa’dan, Armut’u Hollanda’dan, Patatesi Suriye’den, Pirpirim’i Brezilya’dan, Lahanayı Rusya'dan yemek zorunda kalacağız..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.