Türk patent ve marka kurumu tarafından ülkemizdeki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu ürünlere verilen tescile coğrafi işaretli ürün deniliyor. İhram, su böreği, pekmezli baklava, Hınıs fasulyesi, İspir fasulyesi, İspir kaymağı, kadayıf dolması, Karnavas Dut pekmezi, Narman şeker fasulyesi, Civil peynir, Oltu cağ kebabı, Oltu taşı ve göğermiş peynir Erzurum’un coğrafi işaretli ürünleri.
Patent için tescil bekleyen ürünler ise; Tortum pestili, İspir kurun peynir, Olur Karnavas bezi, Şenkaya Bardız kilimi, Hasankale lavaşı, İspir gobdini, Haris eriği dolması, kandirif peyniri, Hıngel, Peynir helvası, kıtlama şeker ve Şenkaya çiçek balı. Bunun yanında onlarca yöresel üründe coğrafi işaret alabilmek için başvuru bekliyor. Bu alanda Erzurum bölgede coğrafi işaretli ürün sayısı bakımından bölgede lider. Bu patentli ürünler içerisinde bir tanesi var ki tam bir penisilin. O ürün Erzurum göğermiş peyniri.
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in Erzurum’un bu coğrafi işaretli ürünü olan göğermiş peyniri yediğini biliyor muydunuz? Ya 400 yıl önce salgın ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için Osmanlı ordusuna göğermiş peynirin ilaç olarak yedirildiğini duymuş muydunuz? Buna karşın Avrupa’da penisilin iğnenin ise 1940 yılında bulunduğunu da buraya not düşelim.
Gıda uzmanları diyor ki; ‘’Göğremiş peynir başka bir ifadeyle küflü peynir, doğal bir antibiyotiktir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde bire bir ilaçtır. Kalsiyum bakımından çok zengin, vitamin deposudur. Dinç tutma özelliğinin yanında eklem ve kemik dokularının güçlenmesini sağlar. Ağız ve diş sağlığı için de adeta bir dermandır’’
O halde, Erzurum’un 13 coğrafi işaretli ürününden birisi olan göğermiş peyniri lavaş ekmeğin içine serip, yanına bir bardakta çay aldı mı Erzurum tabiriyle, ‘’Top değmez top’’.
Ne diyelim, o zaman ‘’Afiyet olsun’’…