ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİMCİLİKTE 28’İNCİ OLABİLDİ

Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’nde Sabancı Üniversitesi 84 puanla birinci, ODTÜ 83 puanla ikinci ve İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 70 puanla üçüncü oldu. Atatürk Üniversitesi ise 31 puanla Işık Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile birlikte 28’inci olabildi.

11 Ekim 2012 Perşembe 09:39
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİMCİLİKTE 28’İNCİ OLABİLDİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Üniversitelerarası Girişimcilik Ve Yenilikçilik Endeksi Sonuçları’na göre, 84 puanla Sabancı Üniversitesi'nin birinci, 83 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) ikinci, 70 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'nin üçüncü sırada yer aldığını bildirdi. Ergün, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin 22 puanla son sırada yer aldığını belirtti. Atatürk Üniversitesi ise 31 puanla Işık Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile birlikte 28’inci olabildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de ilk kez hazırlanan 'Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi'ni, Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Ergün, endeks sıralamasında 50 üniversitenin yer aldığını belirterek, sıralamanın 100 puan üzerinden yapıldığını söyledi. Ergün, 84 puanla Sabancı Üniversitesi'nin birinci, 83 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) ikinci, 70 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'nin üçüncü sırada yer aldığını bildirerek, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin 22 puanla son sırada yer aldığını ifade etti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'üniversitelerarası girişimcilik ve yenilikçilik endeksinin' en başarılı üniversiteleri gösteren bir eğitim sıralaması olmadığını belirterek, "Bunu yapmak amacında değiliz. Bizim yapmak istediğimiz şey, girişimcilik ve yenilikçilikle sınırlıdır. Üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik konusunda bir yarışa teşvik etmektir" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de ilk kez hazırlanan 'Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi'ni, Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Ergün, yaptığı konuşmada, üniversiteler için hazırlanan bu endeksin Dünya genelinde farklı bir yer edineceğini belirterek, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performansının ölçülmesinin bir rekabet ortamı yaratacağına işaret etti. Bu endeksin en başarılı üniversiteleri gösteren bir eğitim sıralaması olmadığına dikkati çeken Bakan Ergün, "Bunu yapmak amacında değiliz. Bizim yapmak istediğimiz şey, girişimcilik ve yenilikçilikle sınırlıdır. Üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik konusunda bir yarışa teşvik etmektir" dedi. Sadece eğitim ve öğretimle birlikte 'girişimcilik ve yenilikçilik' konusunun üniversitelerin önemli bir fonksiyonu olmasını istediklerini bildiren Ergün, en iyi eğitimi ve öğretimi veren üniversitelerin de ayrı bir yarışa girmesini istediklerine işaret etti. Girişimcilik ve yenilikçi üniversite endeksinin 5 boyuttan oluştuğunu söyleyen Ergün, bu başlıkların altında 23 ayrı göstergenin incelendiğini ifade etti. Bakan Ergün, 5 boyut hakkında bilgiler vererek, birinci boyutun bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, ikinci boyutun fikri mülkiyet havuzu, üçüncü boyutun işbirliği ve etkileşim, dördüncü boyutun girişimcilik ve yenilikçilik kültürü, beşinci boyutun ise ekonomik katkı ve ticarileşme olduğunu belirtti. Bakan Ergün, endeks belirlenirken, öğretim üyesi 50'nin altında olan üniversiteleri hesaplamaya dahil etmediklerini bildirdi.

"Önümüzdeki yıl endeks üniversite tercihlerinden önce ilan edilecek"
Ergün, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine Bakan Ergün, "(Endeks sıralaması) İlk on içerisinde 5 vakıf üniversitesi, 5 de devlet üniversitesi bulunuyor. Vakıf üniversitelerinin piyasaya daha duyarlı olması kuruluş mantıklarına da çok uygun, yani piyasaya duyarlılığını bu endeksle sıralamanın önemli bir şey olduğunu kabul etmemiz lazım" dedi. Piyasaya duyarlı olan üniversitelerin endeks sıralamasında ön plana çıkacağına işaret eden Ergün, vakıf üniversitelerinin piyasaya duyarlı üniversiteler olduğunu belirtti. Son zamanlarda Türkiye'de üniversitelerin girişimci ve yenilikçi olmaları için bir sürü altyapı oluşturulduğunu anlatan Ergün, üniversitelerin eskiye göre şimdi bu mekanizmalardan daha iyi yararlandığını ifade etti. Ergün, "Bir öğretim üyesinin kimya araştırması yapması için artık bazı malzemeleri cebinden alması icap etmiyor" dedi. Ergün, önümüzdeki yıl endeksin üniversite tercihlerinden önce ilan edileceğini belirterek, bunun üniversitelerin öğrenci tercihleri açısından da belirleyicisi olacağını söyledi. Bakan Ergün, "(Endeks sıralaması) Üniversitelerimiz arasında 'sıfır çeken' üniversite yok. Dolayısıyla zaten biz ilk 50'yi sıralıyoruz. 50'nci sıradaki üniversite ile ilk sırada yer alan üniversite arasında çok önemli fark var zaten" dedi.

Atatürk Üniversitesi 28’inci oldu

Türkiye’deki 168 üniversite arasında öğretim üyesi 50’den fazla olan 126’sını kapsayan endekste Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki üniversiteler gerilerde kaldı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’nde 31 puanla 28’inci sırada yeraldı. 55’inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Atatürk Üniversitesi’yle birlikte bölgeden sadece Elazığ Fırat Üniversitesi ilk 50 üniversite sıralamasında 30’uncu olabildi. "84 puanla Sabancı Üniversitesi, 83 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 70 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 69 puanla Özyeğin Üniversitesi, 67 puanla İstanbul Teknik Üniversitesi, 65 puanla Boğaziçi Üniversitesi, 58 puanla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 57 puanla Koç Üniversitesi, yine 57 puanla Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 54 puanla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, 49 puanla Hacettepe Üniversitesi, 47 puanla Ege Üniversitesi, 46 puanla Erciyes Üniversitesi, 45 puanla Süleyman Demirel Üniversitesi, 44 puanla Gazi Üniversitesi, 43 puanla Selçuk Üniversitesi, yine 43 puanla Çankaya Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi, 41 puanla Yıldız Teknik Üniversitesi, yine 41 puanla Çukurova Üniversitesi, 40 puanla Yeditepe Üniversitesi, 39 puanla Akdeniz Üniversitesi, 37 puanla Ankara Üniversitesi, yine 37 puanla Kocaeli Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi, 35 puanla Atılım Üniversitesi, yine 35 puanla Dokuz Eylül Üniversitesi, 33 puanla Gaziantep Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi, 32 puanla Karadeniz Teknik Üniversitesi, 31 puanla Işık Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi, 30 puanla İstanbul Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi, 29 puanla Sakarya Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi, 28 puanla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Niğde Üniversitesi, 27 puanla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 26 puanla Trakya Üniversitesi, 25 puanla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 24 puanla Okan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi, 23 puanla Uşak Üniversitesi, 22 puanla da Galatasaray Üniversitesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi."

Editör

Son Güncelleme: 11.10.2012 10:13
Anahtar Kelimeler:
Atatürk Üniversitesi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.