GÖÇ OLGUSU VE EĞİTİM SORUNLARI
Erzurum’da ilçe ve mahallelerde yer alan ortaöğretim kurumları arasında eğitim düzey farklılığının, il beyin sermaye ve gücünü olumsuz etkilediğine işaret edilen açıklamada, Yavilioğlunun öncülük ettiği girişimle kazanılacak eğitim kampüslerinin bu problemi çözüme kavuşturacağı kaydedilerek, ‘eğitim kampüsü yatırımı Erzurum’un sosyo ekonomik geleceğine yapılan yatırımdır’ ifadelerine yer verildi.
DOSİAD 2008’DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Eğitim Kampüsü konseptinin 2008 yılında DOSİAD tarafından gündeme getirilerek, kamuoyuyla paylaşıldığının hatırlatıldığı açıklamada, ‘DOSİAD ilçe ve mahallere arasındaki eğitim kalite ve düzey farklılığının giderilmesine yönelik olarak ‘Orta Öğretim Eğitim Kampüsü Projesi’ni İl ve bölge gündemine taşıyarak, bölgedeki sosyo ekonomik sorunların çözümü, bölge ve ilçeler arasındaki kalkınma farklılığının giderilmesi için öncelik verilmesi gereken bir yatırım olarak bildirmişti. Proje kamuoyunda paylaşılarak tartışılmış, önemli bir destek de bulmuştu. Bugün, Eğitim Kampüsü projesinin Yavilioğlu’nun öncülük ettiği girişimle hayata geçirilmesi ortaöğretim çağındaki gençler için önemli imkanlar sunması yanında kentin eğitim performansının artmasına da hayati katkı sağlayacaktır.’ vurgusu yapıldı.
2002 İLE GELEN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİNERJİSİ
Açıklamada, ‘Özellikle 2002 dönemi öncesinde,İlçe ve mahalleler arasındaki yaşam ve refah farklılığı, ilin eğitim vizyonunu yıllarca olumsuz bir seyre sokmuş, varoşlarda ve ilçelerde yaşayan gençlerin eğitim hedef ve hayalleri ile merkezde yaşayanların amaçları zaruretten kaynaklanan bir ayrılığa sürüklenmişti. Karayazı’daki, Çat’taki, İspir’deki, Aşkale’deki eğitim imkanlarıyla kent merkezindeki ortaöğretim kurumlarının imkanları aynı olmamıştı. Eğitimci açığı, araç ve gereç eksikliği, öğretim için gerekli olan araştırma imkanlarının bulunmayışı sebebiyle çevrede eğitim ve öğretim alan gençlerle merkezde eğitim imkanına kavuşan gençler aynı performansı sergileyememiş, eğitimdeki bu fırsat eşitsizliği genç beyinlerin heba edilmesine yol açtığı gibi, eğitim göçünün de artışına neden olmuştu. DOSİAD 2008’de bu gerçeğe atıfta bulunmuş, Ortaöğretim Kampüsü projesini gündeme taşıyarak, ilin mutlak önceliğinin eğitim olması gerektiğini vurgulamıştı. Bugün bu endişeleri giderici boyutta bir yatırımın başlatılacak olması bilgi çağına yakışan bir yaklaşımdır’ kaydı düşüldü.
YAVİLİOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları (DOSİAD) açıklamasında, ‘Eğitim Kampüsü yatırımının , il eğitim performansını artıracağı, beyin göçünü azaltacağı, il eğitim vizyonuna yeni bir ritim ve heyecan kazandıracağı açıktır. Aynı yerleşke içinde yer alacak olan farklı liselerde eğitim alacak olan gençler, hem modern eğitim araç ve gereçlerini kullanma imkanı bulacak, hem de eğitimci açığı çözüme kavuşacaktır. Eğitim kampüslerinin asayiş bakımından denetimi daha kolay ve daha kapsamlı olacağı için gençlerin özellikle uyuşturucu bataklığına düşmeleri engellenecek, okul önlerinde yaşanan talihsizlikler ve huzuru bozucu olaylar da yaşanmayacaktır. Yine bu alanda sosyal performansın değerlendirilmesine yönelik yatırımlar çoğalacak, spor’dan sanata gençlerin sosyalleşme ve sanat, spor aktivite ihtiyacı da giderilecektir. Bu manada Eğitim Kampüsü yatırımı çağdaş bir atılım ve yatırımdır. Projenin yaygınlaştırılması temennimizdir. Projeyi hayata geçiren AK Parti Hükümeti ve bu yatırımı Erzurum’a taşıyan Sayın Yavilioğlu’nu kutluyoruz.’ denildi.
Editör
Dosiad'ı ve Yavilioğlunu bende tebrik ediyorum. Erzurum'a çalışana helal olsun