5.1 büyüklüğündeki Köprüköy depremi, daha büyük bir felakete hazırlık adına adeta tatbikat oldu…
Hız, cesaret, profesyonellik, lojistik ve koordinasyon…
Erzurum, vaktiyle bir belediyenin yaptığı encümen kararıyla deprem fay hattının koordinatlarını değiştirmek yerine, deprem gerçeğiyle yaşamayı öğreniyor.
Bilim insanlarının son zamanlarda, Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı için sıkça yaptıkları deprem uyarısı, Erzurum için sürpriz olmadı. Çünkü başta Kızılay, Büyükşehir Belediyesi, AFAD, Sağlık Müdürlüğü, UMKE ve Aras Elektrik olmak üzere, ilgili tüm kurumlar hazırdılar.
ACI HATIRA YENİLENDİ
1983 Horasan depremini hatırlatan 5.1 büyüklüğündeki Köprüköy depreminde neyse ki can kaybı olmadı. Buna rağmen yıkılan ya da hasar gören onlarca yapıdan yalnızca altı yaralı çıktı. Erzurum, deprem sonrası en geç bir saat içerisinde başta resmi kurumlar olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve duyarlı vatandaşların çabasıyla deprem sahasında oldu ve profesyonel bir koordinasyonla başarılı bir hizmet ve kurtarma örneği sergiledi.
TECRÜBE DE VAR, İMKAN DA…
Deprem, yangın ve sel felaketlerinde artık çok hızlı ve olaylara anında müdahale etme kabiliyetiyle dünya genelinde adından söz ettiren Türkiye, bu başarısını 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsılan Köprüköy ve civarında da yeniledi. Yalnızca mahalli kurum ve kuruluşlar değil, merkezi hükümet de deprem bölgesindeydi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, depremin hemen ardından Köprüköy’e ulaştı ve çalışmaları birebir yerinde takip etti.
DEPREM GERÇEĞİ BU COĞRAFYANIN KADERİ
Erzurum ve civarı tarihi boyunca irili ufaklı yüzlerce deprem yaşamış bir coğrafyadır. Dolayısıyla deprem, bu toprakların hiç de yabancısı olmadığı tabii bir haldir. Madem gerçek bu, şu halde tabiatla inatlaşmak yerine barış içinde yaşamanın ve bu hakikat ışığında bir hayat planlamadan başka çaremiz yok. İşte o plan da, herkesin depreme karşı bilinçli ve bilgili olmasının yanı sıra kurumlarıyla hazırlıklı olmasıdır. Bu son depremle tüm Türkiye gördü ki Erzurum, geçmiş acı hatıraların da bıraktığı izler istikametinde muhtemel bir felaket için en azından hazırlıksız değil.
KURUMLARIMIZ UMUTLARIMIZI ARTIRDI
İçerisinden geçmekte olduğumuz pandemi süreci ve küresel çaptaki ekonomik sorunların, ülkemizde açtığı derin tahribata rağmen iftihar duymamız gereken gelişmeler ve oluşumlar da var. İşte onların belki de en başında gelen, tabii afetler sonrası anlık müdahale ve imkan seferber etme kabiliyetimizdir. Belki küçük çaplı bir afetti, lakin Erzurum, Köprüköy depreminin ardından organizasyon yetisiyle umutlarımızı artırdı.
HERŞEY KONTROL ALTINDA
Yapılan resmi açıklamalara göre ise, bölgedeki çalışmalarda AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, UMKE, Karayolları 12'inci Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Türk Kızılayı, Büyükşehir Belediyesi ve STK’lardan toplamda 136 personelin ve 38 aracın görev yaptığı aktarıldı. Açıklamada, “Deprem sonrası enerji nakil hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle Köprüköy ilçesine bağlı 14 köyde meydana gelen enerji kesintilerinin tamamı giderilmiştir...
LOJİSTİKTE AKSAMA YOK
Bölgeye 15 konteyner ile Mescitli, Topçu, Doğantepe ve Çullu köylerine toplamda 51 çadır ulaştırılmıştır. Beslenme çalışmaları kapsamında Türk Kızılay tarafından 2 bin kişilik su ve ikramlık malzeme ve bin kişilik çorba bölgeye sevk edilmiş olup 2’si ikram aracı olmak üzere toplam 6 araç ve 10 personel görevlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.