Bunu avcı, Erzurum köylüsü ve devletin tedbirde geç kaldığı ve halkımızın görmediği gözüyle başardık!
Erzurum’da avcılık, avlanma çığırından çıkarak, sürek avı şeklinde ve yabani hayvanların nesillerini kesmek için yapılan bir arenaya dönüşmüş.
Yazıktır, günahtır!
Bütün Türkiye’de özel kanallarca yapılan ava özendirme ve elbette para kazanmanın dayanılmaz isteği ile insanlar dağlara av aramaya, avcı olmaya yönlendirildi. Sonuçta binlerce avcı dağlarda avlanmaya başladılar. Ne kural kaldı, ne etik kurallar!
Keklik, bıldırcın kalmadı. Görene aşk olsun.
Erzurum’da bazı avcılar dışarıdan Erzurum’a önce avlanmak üzere avcı getirdiler, hayvanlarımızı yerli ve yabancı avcılara avlandırdılar. Erzurum’a gelen avcılara kılavuzluk yaptılar, komisyon aldılar, para kazandılar.
Erzurum’a başta Karadeniz’in bütün il ve ilçeleri dâhil olmak üzere bütün Türkiye’den avcılar gruplar halinde gelerek avlanmaktadır. Hatta çadırla kamp kurup aynı bölgede birkaç gün üst üste avlanan avcı grupları var! 2017 yılında 7950 ye ulaşan Erzurum’da avlanan avcı sayısı; yaban hayatının sonlanması için bir tehlikeydi ama birkaç avcıdan başka kimse göremedi. (Erzincan tehlikeyi gördü ve tedbirini aldı!)
Daha sonra asker arkadaşı ayağına Erzurum’a Karadenizli avcılar geldiler, Erzurum’un köylerinde bazen muhtar bazen de köyden bir veya birkaç kişiye para karşılığında misafir oldular, avlandılar. Daha sonra köylüler dışarıdan gelen avcıları evlerinde konaklatarak, dağlarda avlanmalarını sağladılar. Bazı köylülerimize av üzerinden para kazanmak hoşlarına gitti, sonra yayıldı adeta meslek haline geldi!
Sonra av bitti!
Gözümüz aydın(!), başardık(!)
Bir şehir düşünün devletten 5500 avcı avlanma izni alabiliyor! 25,066 km2 de beş bin avcı!
Eskiden ava gittiğimizde aynı bölgeye iki üç hafta gitmezdik. Hayvan dinlensin, sıkışmasın, dağı terk etmesin diye! Avcılar Kulübü’ne gelen avcılar da birbirlerine söylerlerdi, falan yerde avlandık; amaç hayvana zaman tanımaktı!
O tarihlerde de resmi sıfat taşıyan avcılar avlanma kuralı olarak yasak, limit, yasak bölge kurallarına uymazlardı. Av hayvanı çoktu ve kuralsızlıklar av hayvanına zarar veriyordu ama neslini kesmiyordu! Şimdi av hayvanlarının nesilleri kesildi.
Bir av bölgesinde yirmi avcı aracı var! Bıldırcın avında her tarla başında üç beş araç var!
Devletin yapması gereken iş; av için izin verirken, dağlarda hayvanlara hayat hakkı tanıyacak aralıklarda ve sayılarda izin vermek. Aynı bölgeye bir av haftasında bir gruba av izni vermek (mesela 10 avcı) ilk yapacağı doğru iş olacaktır! Daha sonra da o aynı bölgeye en azından üç hafta izin vermemek gerekir. Devlet her izin isteyen avcıya yaban hayatını düşünerek, burada yaban hayvanların hayrına karar alarak izin vermeyecektir. Erzurum’da yaban hayatının bitmemesini istiyorsak; haftalık avlanma izninin 100-150 kişi ile sınırlandırılması gerekir.
Gerekirse bir kaç yıl av tamamen yasaklansın. Balık için de kara avcılığı için de.